Nordjyske blodprøverobotter på vej til svenske hospitaler
Blodprøverne på hospitalerne i Malmø og Lund vil snart blive håndteret af robotter fra Aalborg.
For Lasse Thomsen og kollegerne i LT Automation har fået en ordre på deres avancerede robotceller, som skal effektivisere flowet på de to svenske hospitaler.
- Vores robotter skal arbejde med blodprøver, og det er jo noget af det dyrebareste, man har. Det er fascinerende for mig at være med til at udvikle, fortæller Lasse Thomsen, stifter af LT Automation til MedTechNews.
I forvejen bliver blodprøverne i Nordjylland håndteret af en robot udviklet af den Aalborg-forankrede virksomhed. Men den nye linje i ordrebogen er noget anderledes.
- Vores robot på Aalborg Universitetshospital varetager 3000 blodprøver om dagen, og den robot, der skal til Malmø, skal håndtere fire gange så mange prøver om dagen. Det er noget, vi er rigtig stolte af, at den skal håndtere næsten 14.000 menneskers blod om dagen. Det synes jeg er stort at tænke på, når jeg startede virksomheden i 2011 som én mand alene med en computer, siger Lasse Thomsen.
Artiklen fortsætter under videoen.
Kæmpe marked åbner sig
Det har ikke været et nemt iværksættereventyr for Lasse Thomsen og hans virksomhed. I april i år måtte han erklære virksomheden konkurs. I juni kunne han så fortælle, at en investor og en ny ejerkreds skulle sætte fut i virksomheden igen. Den nye leverance til hospitalsverden hos vores naboer mod øst er et skridt i en anden retning, fortæller Lasse Thomsen.
- Når man sælger til industrien, så er der nogle helt andre krav. Det er meget anderledes at levere til hospitaler, siger han og uddyber:
- Man skal leve op til en del krav, men der er også et udbud, så fra hospitalerne spørger, om man kan udvikle en løsning til det endelige udbud, der går der lang tid. For os gik der fire år. Så det er en lang proces, hvor man i den periode ikke bliver betalt, fortæller han.
Det åbner dog også nye døre, hvis man overlever den lange tid, før pengene ruller ind, forklarer Lasse Thomsen:
- Det stiller nogle store krav til likviditeten for at gå ind på hospitalsmarkedet. Men fordelen er til gengæld, at hvis man udvikler en robot, der kan standardisere en løsning på et problem, så er der 5000 hospitaler i Europa, der står med samme problem, der skal løses. På den måde er der et kæmpe marked, der åbner sig, hvis du udvikler den rette løsning, siger han.
Og så er formålet, ifølge Lasse Thomsen, klart et drivværk.
- Der er noget fedt over at lave robotter til hospitaler. Det er noget, alle kender til og kan forstå, og vi er med til at automatisere på et område, hvor der mangler hænder, siger han.
Industrifortid en fordel
I løbet af efteråret bliver robotterne stillet op 1:1 i Aalborg og afprøvet. Lasse Thomsen forventer, at man i starten af 2024 kan håndtere blodprøver med de nordjyske robotter i Malmø og Lund.
For Lasse Thomsen var det tidligere utænkeligt, at det skulle gå den vej for virksomheden.
- Vi troede, vi ville få svært ved at leve op til hospitalernes krav, fordi vi kom med erfaring fra industrien. Men det har vist sig at være en fordel, for industrien har krævet, at vi gennem årene har udviklet nye automatiseringer, som nu kommer til gode i forhold til hospitalerne, siger Lasse Thomsen.
- Industrien er med til at skubbe grænserne for, hvad der kan lade sig gøre, men industrien er også med til at betale for det, forklarer Lasse Thomsen.
Det betyder, at LT Automation nu udelukkende satser på den del.
- Det er meget svært og stiller store krav, hvis man vil være god til alt som en schweizerkniv, og vi tror på, det er vigtigere at holde et fokus. Så vi vil fokusere på hospitaler, laboratorier og medicinalindustrien fremover og lægge industrien på hylden, fortæller Lasse Thomsen.
- Der er meget få, der har standardiseret ny viden inden for robotverdenen, og det er det, vi går efter. Vi tror på, der er et hul der, som vi kan ramme, siger han.