23948sdkhjf

Undersøgelse: Kunstig intelligens bedre end radiologer til at spotte kræft

En svensk undersøgelse peger på fordele ved at lade kunstig intelligens klare dobbeltgranskning af screeningsbilleder for brystkræft i stedet for en radiolog

Det kan være en fordel at lade en computerhjerne finde brystkræft på røntgenbilleder.

Sådan lyder det i hvert fald i en svensk undersøgelse, hvor man har sammenlignet radiologers evne til at spotte brystkræft på mammografiscreeninger med at lade kunstig intelligens gøre det samme.

Undersøgelsen viste, at computerhjernen, Lunit INSIGHT MMG, havde en detektionsrate på 4,7 pr. 1000, hvilket var bedre end den traditionelle tilgang med to radiologer, som havde en detektionsrate på 4,5 pr. 1000.

55,581 brystkræftscreeningstilfælde blev undersøgt over en periode på ti måneder, og undersøgelsen skete i et samarbejde mellem den sydkoreanske virksomhed bag den kunstige intelligens til formålet, Lunit, og Karolinska Instituttet i Sverige.

På baggrund af resultaterne indgik Lunit tidligere i år et samarbejde med Capio S:t Göran Hospital, Sveriges største privathospital og en del af Ramsay Santé-koncernen, der også driver hospitaler i Danmark. 

Capio S:t Göran Hospital har installeret Lunit INSIGHT MMG AI-løsning, hvilket, ifølge Lunit, er første gang nogensinde, hvor AI erstatter én af de to menneskelige læsere i forbindelse med brystkræftscreeninger. Hospitalet anvender i øjeblikket AI-løsningen til at analysere flere end 65.000 mammogrammer årligt.

Undersøgelsen blev for nylig offentliggjort i Lancet Digital Health, vil også blive præsenteret på den kommende EUSOBI 2023-konference (European Society of Breast Imaging 2023) i Valencia, Spanien.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094