Nyt projekt skal opdage hjerneblødninger i hjemmet
12.000 danskere rammes hvert år af et stroke, som er den samlede betegnelse for en blødning eller en blodprop i hjernen.
Og det var netop en hjerneblødning, der var årsag til Søren Pape Poulsens tragiske og pludselige død i lørdags. Et projekt på Aarhus Universitet kan være med til mindske dødeligheden. Det skriver TV 2.
- De fleste strokes sker i folks hjem, og en stor andel bor alene. Ofte erkender de ikke selv, at der er sket et uheld. Og hvis det går rigtig galt, slår de hovedet og kan slet ikke tilkalde hjælp, siger Stefan Wagner, der er ph.d. og lektor på Institut for Elektro- og Computerteknologi på Aarhus Universitet og en del af BeSafe-projektet.
Det er her, at den omvendte tyverialarm fra BeSafe kan hjælpe ved hjælp af sensorer i hjemmet. Den alarmerer pårørende, hvis det tyder på, at borgeren er faldet om. Hjælpen kan således tilkaldes, selv hvis den strokeramte ikke er i stand til det.
En hurtig behandling både forøger overlevelseschancerne og formindsker de efterfølgende mén.
Typiske symptomer på strokes
- Lammelse i den ene side af ansigtet.
- Lammelse af arm og/eller ben på den ene side.
- Sprogforstyrrelse – for eksempel problemer med at finde ord.
- Synstab – pludselige udfald af en halvdel af synsfeltet.
- Pludseligt indsættende svimmelhed ledsaget af andre symptomer, for eksempel besvær med at koordinere. Svimmelhed alene er sjældent tegn på apopleksi.
Kilde: Sundhed.dk