Sensor i øret skal advare mod alvorlig sygdom
En patientvenlig sensor i øret koblet med kunstig intelligens skal i fremtiden hjælpe personalet med at holde ekstra godt øje med patienter i høj risiko for alvorlige komplikationer.
Sådan lyder det i en pressemeddelelse.
Det er en videreudvikling af et AI-overvågningssystem, Ward, udviklet af forskere på Rigshospitalet og Bispebjerg Hospital.
- Vi har dokumenteret, at Ward-systemet til monitorering af indlagte patienter kan reducere antallet af komplikationer, nedsætte antallet af unødige alarmer og spare værdifuld arbejdskraft. Men sensorerne kan blive mere komfortable at bære for patienterne, og vi tror på, at vi i øret kan måle patienternes vitale parametre med høj præcision, udtaler Eske K. Aasvang, professor og overlæge fra Afdeling for Bedøvelse, Operation og Intensiv Behandling på Rigshospitalet.
Øresensoren skal udvikles med en ekstra bevilling på 30 mio. kr. fra Innovationsfonden. Projeket bliver kaldt onward.
Om ONWARD
- ONWARD-projektet varer fire år og har et samlet budget på 42,5 mio. kr., hvoraf de 29,75 mio. kr. kommer fra Innovationsfondens Grand Solution-bevilling. Bevillingen skal bruges til at udvikle og teste et nyt AI-design og et multisensorisk bærbart system, som fungerer på en diskret og smidig måde for patienterne.
- ONWARD bygger videre på to af Innovationsfondens tidligere Grand Solutions bevillinger, dels til T&W Engineering og til WARD, som blev grundlagt på Bispebjerg Hospital, DTU Sundhedsteknologi og Rigshospitalet.
- Ambitionen er at udvikle et verdensførende klinisk supportsystem, der nedbringer komplikationer og giver overblik og ro for personalet. Systemet vil også gøre det nemmere for sundhedspersonalet at følge patienterne i eget hjem.
Rigshospitalet
Øremåling
Onward-projektet er et samarbejde mellem Ward-projektet fra Rigshospitalet og Bispebjerg Hospital i Region Hovedstaden, spin out-virksomheden Ward 24/7 og den danske virksomhed T&W Engineering, der specialiserer sig i sensorer til at måle kroppens vitale parametre.
T&W Engineering er ejet af milliardærfamilierne Tøpholm og Westermann, som også ejer WS Audiology, der er verdens tredjestørste høreapparatsproducent.
Med målinger i øret kan man tilføje nye fysiologiske data om patienters kropsfunktion, som forhåbentligt kan forbedre de nuværende kropssensorer.
De eksisterende sensorer er ikke optimalt designet til overvågning - især ikke til at registrere vitale parametre som blodtryk og iltmætning kontinuerligt alle døgnets 24 timer, lyder det fra Christian S. Meyhoff, professor og overlæge fra Anæstesiologisk Afdeling på Bispebjerg Hospital.
- Vi arbejder på et nydesignet monitoreringssystem med en AI-assistent, der kan give sundhedspersonalet endnu bedre information om patienternes tilstand. Selvom kontinuerlige sensorer fanger op til 20 gange flere afvigelser, end personalet i dag kan gøre med manuelle målinger, så er optimal brugervenlighed vigtig for implementeringen – både på hospitalet og i patienternes egne hjem, udtaler Christian S. Meyhoff.