Ny teknologi puster liv i lungedonationer
En transplantation kan være sidste og eneste udvej for de allermest syge. I dag bliver nogle af donorlungerne smidt i skraldespanden. I en tid hvor der er mangel på organer, er det vigtigt, at alle brugbare lunger bliver benyttet til transplantioner.
Sådan lyder det i en pressemeddelelse.
- På Rigshospitalet har vi 12 års erfaring i at rense og forbedre lunger, så de kan bruges til transplantation. Der er nogle lunger, som lægerne er usikre på, om de egner sig til transplantation, og ved at sætte dem på en maskine med ilt og væske optimerer, vi dem. Tidligere ville nogle lunger, som vi kan bruge i dag, være blevet kasseret, og derfor giver metoden flere lunger til donation, udtaler Hasse Møller-Sørensen, ledende overlæge på Rigshospitalets Afdeling for Bedøvelse, Operation og Intensiv Behandling i Hjertecentret og ansvarlig for Ex Vivo Lung Perfusion (EVLP, red.), som metoden kaldes.
Rigshospitalet har renset op mod 100 sæt lunger, og skal nu også forbedre sydsvenske lunger.
- Vi har selv fået 25 procent flere lunger til transplantation på grund af EVLP, og ved at udbrede metoden kan det give flere lunger til transplantation i Sverige – og dermed totalt set i Skandinavien, som vi samarbejder med om at udveksle donororganer, udtaler Michael Perch, ledende overlæge i Afdeling for Hjertesygdomme samt leder af det danske lungetransplantationsprogram.
Han fortsætter:
- Her på Rigshospitalet har vi ekspertisen i at optimere lungerne, og vi har et vagthold hele døgnet, der er rutinerede i at gøre det. Derfor giver det mening at etablere et skandinavisk center her.
I praksis fragtes donorlunger fra Sverige over Øresund til rensning på Risgshospitalet. Dernæst afgøres det i fællesskab af danske og svenske fagfolk, om lungerne kan sendes tilbage over broen til til Skånes Universitetssjukhus.
I projektet indgår også stamcelleforskning, som også skal hjælpe til at forbedre lungerne.