Millioner uddelt til diabetesforskning
Diabetesforeningen har derfor netop uddelt 1,8 millioner kroner i forskningslegater til yngre forskere, som skal blive klogere på brugen af sensorer til blodsukkermåling og færre nervesmerter hos mennesker med type 1-diabetes.
Sådan lyder det i en pressemeddelelse.
– I Diabetesforeningen arbejder vi hver dag for, at diabetes ikke skal være en kamp. Det gør vi, når vi vejleder vores medlemmer i rådgivningen, når vi skaber store kampagner, der sætter diabetes på dagsordenen. Og vi gør det ikke mindst, når vi driver og støtter forskning, der kan styrke diabetesbehandlingen og gøre os klogere på diabetes, udtaler Tanja Thybo, forskningschef i Diabetesforeningen.
360.000 mennesker i Danmark har diabetes, og det tal vil vokse til 467.000 i 2030.
Det er en stille sundhedskatastrofe, som skal have størst mulig modstand, og det kræver bl.a. forskning i, hvordan forebyggelse, behandling og livet med diabetes kan blive bedre.
To af legatmodtagerne forsøger at gøre livet med diabetes lettere ved hjælpe af teknologi.
Elektronisk stimulation og sensorer
En af disse forskere er Janusiya Anajan Muthulingam. Hun forsker i, hvorvidt hjemmebehandling ved hjælp af elektrisk stimulation af hjernen kan reducere nervesmerter hos personer med type 1-diabetes.
– Mange mennesker med diabetes har neuropati. Det kan være utrolig smertefuldt, og de behandlingsmetoder, der er i dag, er forskellige former for smertestillende medicin, der kan være afhængighedsskabende og ved langvarigt brug kan give andre komplikationer. Samtidig er der mange, for hvem medicinsk behandling ikke virker. Metoden bliver allerede brugt til behandling af blandt andet migræne og Parkinsons, udtaler Tanja Thybo.
Bettina Ewers har også modtaget et legat. Hendes projekt skal vise, om sensordata fra kontinuerlig blodsukkermåling kan styrke patientuddannelse og egenbehandling af mennesker med type 2-diabetes og forbedre deres langtidsblodsukker.
Om uddelingen
- Diabetesforeningen støtter hvert år dansk diabetesforskning ved at tildele forskningslegater for 1,8 millioner kroner til tre forskningsprojekter, som yngre forskere står for, og som kan styrke diabetesbehandlingen.
- Et brugerpanel med mennesker med diabetes og pårørende står bag udvælgelsen af de tre projekter. Hvert projekt støttes med 600.000 kroner.
- Det er Diabetesforeningens Forskningsudvalg, der læser og vælger de forskningsprojekter, som seks udvalgte forskere præsenterer for brugerpanelet. Efter præsentationen er det brugernes beslutning, hvilke projekter der får støtte.
Diabetesforeningen