23948sdkhjf

Investorer bør have is i maven efter nedtur

Skuffende nøgletal fra USA har fået mange investorer til at sælge ud af sine aktier. Nu opfordres hobbyinvestorer dog til at slå koldt vand i blodet

Det kan være grim læsning, når man i disse dage hopper ind for at tage et kig på udviklingen i sin aktiebeholdning.

De seneste dage har nemlig været præget af skuffende regnskaber fra amerikanske techgiganter og vigtige nøgletal, der har fået dumpekarakter.

Men hvis man som såkaldt hobbyinvestor sidder med fingeren på "sælg"-knappen, bør man overveje at trække den til sig igen.

Det mener Tine Choi Danielsen, der er chefstrateg hos PFA Pension.

- Man skal holde sig til den strategi, man lagde, da man købte sine aktier. Så forbliv investeret med den tidshorisont, man nu har sat på tingene.

- Aktiemarkedet er nu engang skruet sådan sammen, at det stiger, mere end det falder, hvis man ellers bare har tiden med sig, siger hun.

Den udmelding bakkes op af Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef hos Sydbank.

Han synes først og fremmest, at det handler om at have is i maven, når man begiver sig ud i handel med aktier. Og så bør man altid have for øje, at det går op og ned på aktiemarkedet.

- Vi har allerede set, at aktiemarkedet har kørt markant op indtil videre i år. Nu bliver vi så mødt af nogle nervøse markeder, fordi væksten ser ud til at bøje lidt af.

- Men som investor skal man ikke bare fare ud og sælge alle sine aktier. Det med at time, hvornår man skal være inde og ude af aktiemarkedet, er umådeligt svært.

- Det betyder også, at man skal sikre sig, at man med sin sammensatte portefølje ikke kommer til at ligge med for høj risiko, i forhold til hvad man har regnet med.

Opfordringerne kommer, efter at udenlandske aktier såvel som danske har fået nogle gevaldige tæsk i denne uge.

Det skete blandt andet efter en amerikansk jobrapport, der langt fra levede op til forventningerne, og som derfor har pustet til frygten for økonomisk tilbagegang i USA.

Hvis en recession indfinder sig, kan det også ende med at betyde stigende arbejdsløshed

Herhjemme endte C25-indekset fredag med et fald på hele 2,5 procent. Det var indeksets største nedtur siden september 2022.

Både Tine Choi Danielsen og Jacob Pedersen opfordrer investorer til at investere sine penge bredt på aktiemarkedet. Det vil sige, at man undgår kun at investere i en enkelt eller to aktier.

På den måde kan man bedre sikre sig mod store tab, når enkelte selskaber falder kraftigt på børsen.

I ugens løb så man det blandt andet gå ud over Amazon og chipselskabet Intel.

Sidstnævnte endte med at tabe over 26 procent af sin markedsværdi fredag efter et regnskab, der af mange blev beskrevet som en stor skuffelse.

Aktiefaldet var ifølge Bloomberg News selskabets største fald, i den tid hvor nyhedsbureauet har ført statistik for Intel. Det vil sige siden 1982.

Det betyder ikke, at det nødvendigvis er en dårlig idé at investere i enkelte selskaber. Det mener aktieanalysechef Jacob Pedersen.

- Hvis man følger en enkelt aktie tæt, kan det være fint at have den med i sin portefølje, siger han.

- Men jeg vil altid anbefale, at man først og fremmest har investeret i eksempelvis en aktiefond, der har betydeligt mindre risiko.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094