23948sdkhjf

Nyt hjertestudie med "markant" resultat

Et nyt studie har vist en halvering af antallet af blodpropper i hjertet, når patienter med forsnævret hjerteklap og forkalkede kransårer får en ballonudvidelse samtidig med en ny hjerteklap

En forsnævret hovedpulsåreklap bliver behandlet med en ny hjerteklap gennem lysken. Har samme patient en forsnævret kranspulsåre har lægerne sjældent behandlet med en ballonudvidelse.

Men med et nyt studie udgivet i New England Journal of Medicine skal det være slut, for giver man en ballonudvidelse lige inden man indsætter den nye aortaklap, halveres risikoen for at få en blodprop i hjerte senere.

Det oplyser Rigshospitalet i en pressemeddelelse.

- Det overraskede mig og vil nok overraske mange andre hjertelæger, at resultatet er så markant. Det betyder, at vi vil ændre praksis og komme til at lave flere ballonudvidelser på den her gruppe af patienter, udtaler leder af studiet og overlæge på Afdeling for Hjertesygdomme på Rigshospitalet, Jacob Thomsen Lønborg.

Når lægerne tidligere har tøvet med at lave ballonudvidelser af kransårerne på patienter med forsnævret aortaklap – såkaldt aortastenose – skyldes det, at der også er en risiko for bivirkninger og komplikationer, fordi patienterne ofte er over 75 år og skal have blodfortyndende medicin i et halvt år efter ballonudvidelsen.

- Men vi kan nu se, at fordelene opvejer ulemperne. Risikoen ved den blodfortyndende behandling varer i seks måneder, men fordelene af ballonudvidelsen har patienterne langt ud over den tid. En del af dem undgår at blive indlagt akut på et senere tidspunkt med blodprop i hjertet, som jo både er ubehageligt, smertefuldt og kan være farligt, udtaler Jacob Thomsen Lønborg.

Han anslår, at det vil dreje sig om 50 ballonudvidelser om året på Rigshospitalet.

Om studiet:

  • Studiet har undersøgt, hvordan det er gået patienter med svært forsnævret aortaklap, der har fået en ny aortaklap indsat via lysken (TAVI), og som samtidig på en CT-skanning har fået konstateret forsnævring i hjertets kransårer. Blandt disse 455 patienter har man trukket lod, så halvdelen har fået en ballonudvidelse inden.
  • Hos patienterne, der også fik ballonudvidelse, fik 7 procent en blodprop i hjertet, mod 14 procent af de patienter, der kun fik TAVI og ingen ballonudvidelse.
  • Opfølgningen på patienterne er sket mellem et og fem år efter deres behandling. Gennemsnittet var to år efter behandlingen.
  • I Danmark er studiet udført på Rigshospitalet, Odense Universitetshospital, Aarhus Universitetshospital og Aalborg Universitetshospital. Derudover har hjerteafdelinger på hospitaler i Sverige, Finland og Letland deltaget.
  • Af patienter, der får en TAVI, har cirka 15 procent også forsnævrede kransårer.
  • TAVI (transcatheter aortic valve implantation) er indsættelse af en ny aortaklap gennem lysken.
  • Ballonudvidelse af de kransårer, der forsyner hjertet med ilt (perkutan coronar intervention, PCI) foregår gennem håndleddet.

Kilde: Rigshospitalet

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078