Flad eksportudvikling i juli takket være USA
Eksporten har vist stigende tendens de seneste mange måneder, og det fortsatte i juli, selv om fremgangen var beskeden.
Tal fra Danmarks Statistik viser, at eksporten voksede med 0,2 procent i forhold til juni.
Og selv om det ikke lyder af meget, skal det ses i sammenhæng med, at vores salg af varer og tjenester til udlandet er steget med 4,7 procent hen over de seneste tre måneder.
- Den stigende eksport er særligt imponerende, da store dele af den udenlandske fremstillingsindustri i øjeblikket oplever tilbagegang.
- Og det kan uden tvivl mærkes i de virksomheder, der er leverandører til den del af økonomien, skriver Palle Sørensen, der er cheføkonom i Nykredit.
Hos Dansk Industri hæfter cheføkonom Allan Sørensen sig også ved, at eksporten til vores nabolande Tyskland og Sverige er faldet i år.
Til gengæld har amerikanerne efterspurgt langt flere danske varer og tjenester. Eksporten til USA er steget med 18,7 procent i årets første syv måneder.
- Eksporten til USA er steget kraftigt over de seneste par år, men lavere vækst og en lille svækkelse af dollaren kan tage toppen af den store eksport til det amerikanske marked, siger Allan Sørensen.
Tore Stramer, der er cheføkonom i Dansk Erhverv, tror dog samlet set på endnu mere fremgang for eksporten i de kommende måneder.
- Det skyldes, at der er udsigt til svagt tiltagende vækst på flere af vores vigtigste eksportmarkeder.
- Det gælder særligt for Tyskland og Sverige. Dertil er der udsigt til en fortsat solid eksportfremgang i medicinalindustrien og en øget eksport af naturgas fra det snarligt genåbnede Tyrafelt i Nordsøen, vurderer han.
Eksporten opgøres i henholdsvis varer og tjenester. Varer er fysiske objekter, som enten produceres i Danmark eller udlandet og sælges til en udenlandsk kunde.
Tjenester dækker over eksempelvis søtransport eller konsulentydelser.
/ritzau/