Rapport anbefaler dobbelt Marshall-plan for at redde EU's konkurrenceevne
Draghi-rapporten konkluderer, at EU's økonomiske vækst i de sidste to årtier har haltet efter USA's, mens Kina hurtigt har indhentet EU og USA.
Dermed er EU ved at tabe i den globale konkurrence. EU udgør ganske enkelt en mindre og mindre del af verdensøkonomien. Det skyldes ifølge rapporten især svagere vækst i produktiviteten.
Derfor bør EU investere mindst 750 til 800 milliarder euro årligt i blandt andet grøn omstilling, digitalisering og innovation.
- Der er behov for radikale forandringer. De skal komme hurtigt, og de skal være konkrete, siger chef for Den Europæiske Centralbank Mario Draghi ved præsentationen af rapporten.
Til sammenligning svarer beløbet ifølge rapporten til mere end det dobbelte af Marshall-planen efter Anden Verdenskrig.
Der er med andre ord tale om behov for enorme offentlige og private investeringer, hvis Europa skal genindtage en central position i verdensøkonomien.
Dermed åbner Mario Draghi for en dybt følsom diskussion om finansiering i EU. Her er lande som Danmark traditionelt skeptiske over for fælles finansiering via lån, men der er behov for at pulje ressourcer, mener Draghi.
- Ja, der er brug for fælles investeringer. Jeg ønsker ikke at starte den følsomme diskussion, som er op til medlemsstaterne, siger Mario Draghi.
EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, modtog mandag rapporten på et fælles pressemøde med Mario Draghi.
- Din rapport vil danne baggrund for vores arbejde i de kommende måneder og år, siger Ursula von der Leyen.
Hun fremhæver behovet for investeringer i grøn omstilling og behovet for at sikre, at alle europæere får gavn af den økonomisk vækst som centrale i EU-Kommissionens arbejde.
Ifølge von der Leyen vil mange af anbefalingerne fra Draghi-rapporten blive skrevet ind i de opgavebeskrivelser, som kandidaterne til EU-kommissærposterne modtager.
Von der Leyen vil med andre ord føde sin anden EU-Kommission med opgavebeskrivelser, der har et udgangspunkt i Draghi-rapporten.
- Vi ønsker at gøre grøn omstilling til en vej til vækst. Vi ønsker at forbedre skills blandt arbejdere. Vi vil arbejde for lavere energipriser og mere research og innovation. Det er ting, som driver konkurrenceevnen, siger Ursula von der Leyen.
Ligesom Mario Draghi vil hun styrke forsvarsindustrien i Europa i lyset af truslen fra Rusland.
Ursula von der Leyen gør det samtidig klart, at hun er klart til at lægge arm med EU-landene om behovet for fælles finansiering:
- Der er behov for fælles finansiering til nogle fælles EU-projekter. Vores opgave er at definere hvilke. Det kan være i forsvar og i energi-infrastruktur over grænserne.
- Vi må se på den politiske vilje til at gennemføre projekterne, siger Ursula von der Leyen.
Ifølge Mario Draghi er EU-lande enkeltvis allerede i gang med at gennemføre en række af anbefalingerne. Men det sker spredt, og effekten er ikke stor nok. Det sætter EU i en sårbar situation, mener Draghi.
- Den konkurrencefordel EU havde for 30 år siden, er væk.
- For første gang siden den kolde krig bør vi frygte for vores evne til selvbevarelse. Jeg er dog sikker på, at vi sammen kan finde styrken til reformer, siger Mario Draghi.
/ritzau/