23948sdkhjf

Til kamp mod lægemangel: 5000 almenpraktiserende læger i 2035

Læger i områder med lægemangel skal have færre patienter og bedre betaling, foreslår regeringen

I 2035 skal der være mindst 5000 læger i, hvad regeringen kalder "det almenmedicinske tilbud".

Det er et af hovedpunkterne i det store sundhedsudspil, som regeringen med statsminister Mette Frederiksen (S) i spidsen onsdag har præsenteret.

- Groft sagt er det sådan i dag, at der, hvor der er flest borgere, der er syge, er der færrest læger. Det bør jo være helt omvendt, siger hun.

Ambitionen om de 5000 læger er en del af en varslet lægereform i udspillet.

For at nå det mål skal der uddannes flere læger i almen medicin, der skal skabes "gode og attraktive forhold" for lægerne i hele landet, og så skal der være en "bedre balance" i fordelingen af læger mellem sygehusene og de nære tilbud.

Eksempelvis ønsker regeringen, at praktiserende læger i de dele af landet, hvor der mangler læger, skal have "færre patienter og bedre betaling", siger Mette Frederiksen.

Derfor afsættes der i 2025 og 2026 penge til regionerne til at understøtte dette, inden en ny honorarstruktur skal træde i kraft i 2027.

- Og så kommer vi til med ydernumrene at sikre, at blandt andet kommuner som Lolland, Guldborgsund og Vordingborg, men også i det område, hvor jeg selv er vokset op i Vendsyssel - at der kommer også til at være flere læger, siger statsministeren.

For at kunne arbejde som praktiserende læge med privat praksis og yde behandling inden for den offentlige sygeforsikring er det en forudsætning at få tildelt et ydernummer.

Flere læger i almen medicin skal også uddannes i Esbjerg, Køge og Aalborg.

I dag er der omkring 3500 praktiserende læger i Danmark.

Ambitionen om 5000 læger i "det almenmedicinske tilbud" ligner en målsætning fra den socialdemokratiske etpartiregerings sundhedsreform fra maj 2022.

Her lød det, at der i 2035 skulle være mindst 6500 speciallæger i almen medicin, hvilket skulle sikre 5000 praktiserende læger - som regeringen også ønsker nu.

Man forventede dengang, at de resterende 1500 speciallæger ville få et andet job end som praktiserende læge - eksempelvis i medicinalindustrien.

Mette Frederiksen siger, at målsætningen denne gang har mere tyngde.

- Vi flytter os fra at tale om det og have fine måltal til nu at lægge værktøjerne på bordet, siger hun.

Et andet værktøj i lægereformen er "nye klinikformer", så der fra 2025 kan etableres "permanente offentligt drevne lægeklinikker". På den måde kan læger slippe for den administration, der følger med at være selvstændig klinikejer, lyder det.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079