23948sdkhjf

Nyt studie: Kan forudsige risikoen for brystkræft via zombieceller

Kvinder verden over kan potentielt se frem til bedre behandling for brystkræft med ny kunstig intelligens

I 2022 døde 670.000 kvinder over hele verden af brystkræft.

Nu viser et nyt studie fra Københavns Universitet, at kunstig intelligens kan være med til at forbedre behandlingen af brystkræft ved at identificere uregelmæssige celler og give et mere præcist billede af den enkelte kvindes risiko for brystkræft.

- Algoritmen forbedrer vores evne til at finde de her celler betragteligt. Der bliver taget millioner af biopsier hvert år, og den her teknologi gør det nemmere for os at bestemme risici og behandle brystkræft,” udtaler lektor Morten Scheibye-Knudsen fra Institut for Cellulær og Molekylær Medicin og seniorforfatter til det nye studie.

Algoritmen er blevet trænet på beskadigede eller senescente celler.

- Vi kalder dem nogle gange for zombieceller, fordi de har mistet en del af deres funktion, men de er samtidig ikke helt døde. De kan kædes sammen med udvikling af kræft, og derfor har vi trænet algoritmen i at identificere senescente celler. Algoritmen fokuserer på, hvordan cellekernen ser ud; kernen i senescente celler ser nemlig anderledes ud end i raske celler, udtaler førsteforfatter Indra Heckenbach.

Der kan gå flere år, før den nye teknologi udrulles i praksis, men når først den tages i brug, kan den til gengæld anvendes globalt. Det eneste, det kræver, er nemlig helt almindelige vævsprøver.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.453