23948sdkhjf

”Tryksårsforebyggelse er vores DNA”

Levabo er specialiseret i teknologi til at forebygge og hele tryksår hos sengeliggende patienter. Blandt dem er et særligt kip-system, der automatisk vender patienterne, mens de sover.

Levabo Aps har fundet sin særlige niche: Velfærdsteknologier, der forebygger de tryksår, mange patienter på sygehuse og i egne hjem får ved at være sengeliggende i længere tid.

”Vi har herhjemme haft begrænset fokus og viden om tryksår, selv om de er udbredte og nemt kan undgås. Vi har derfor over nogle år i samarbejde med landets sårsygeplejersker og Dansk Selskab for Sårheling (DSFS) udviklet og testet en række teknologier, som understøtter, at sengeliggende er lejret i den optimale vinkel for at undgå tryksår på ryg, hofteben, skuldre og fødder. Tryksårsforebyggelse er vores DNA,” fortæller stifter og indehaver af Levabo, Peter Egelund.

De internationale retningslinjer fra de kontinentale forbund var indtil 2019, at lejring af patienter i 90 graders position var optimal for at undgå tryksår, men siden ændredes anbefalingen til 30 grader. Levabos Turn All Lateral-kipsystem er en madras med automatisk sidekip, som indstilles til automatisk at vende patienter til en ny sideposition i for eksempel en 30 graders vinkel, mens de sover. Turn All passer til alle standard- og elevationssenge, hvor den placeres under den nuværende madras.

Vi har udviklet og testet en række teknologier, som understøtter, at sengeliggende er lejret i en optimal vinkel for at undgå tryksår. Peter Egelund, stifter og indehaver, Levabo

”Vi har taget udgangspunkt i plejernes og patienternes specifikke behov med vores vendesystem. Patienter under rehabilitering kan være svage og ældre, som har brug for søvn for at blive raske. Ved ikke at vække dem for at blive vendt vil patienterne have mere energi og overskud til for eksempel at træne sig op og dermed få bedre livskvalitet. For sygeplejersker, hjemmehjælpere og andre plejere betyder systemet, at de får færre tunge løft i skæve positioner, så de ikke slides så meget af deres arbejde,” siger Peter Egelund.

Levabo, Nordic Health Lab og en række sundhedsinstitutioner på Bornholm har i et innovationsprojekt testet Levabos kip-system med sengeliggende patienter.

”Løsningen giver en bedre og mere sammenhængende nattesøvn for nogle borgere og patienter, hvorfor løsningen især angives at være relevant i nattetimer,” konkluderer projektdeltagerne i den afsluttende rapport.

Automatiseringen af at vende og lejre patienter gavner også kommunale budgetter, vagtskemaer og mandskab.

”Eksperter (bl.a. Mathiesen, 2013) vurderer, at omkring 12 procent af ældre over 66 år har et tryksår, og at 98 procent af tryksårene kan forebygges. Ved at automatisere det at vende og lejre patienter kan kommuner spare store ressourcer på aften- og nattevagter ved, at for eksempel to hjemmehjælpere ikke skal køre ud om natten og vende de samme borgere hver anden eller tredje time for at undgå, at de får tryksår. Tænk på, at vi bliver stadig flere ældre i samfundet og stadig færre i plejesektoren til at tage sig af de ældre, hvis hud bliver mindre elastisk og derfor har større risiko for tryksår med alderen,” siger Peter Egelund.

Levabo har implementering, skalering og internationalisering som sine keywords, og netop det første er en nøglefaktor. Udfordringen er at få teknologierne helt ud i sidste led, hvor de kan gøre en forskel for patienterne med risiko for tryksår.

”Vi skal bryde rutiner og vaner i hverdagen hos både de enkelte medarbejdere og arbejdspladserne i kommunerne, som er meget svært, for at få vores teknologier ud til dem, der har behov for dem. Til den indsats har vi brug for ildsjæle, der kan se mulighederne og vil bære teknologierne med ind i deres baglande. Kommunerne har i forvejen en del hjælpemidler stående i depot og er derfor skeptiske for at tage flere ind, uanset hvor gode de må være, og hvor meget vi gør i indkøringen af dem,” siger Peter Egelund.

Han fortæller, at Levabo sigter mod mere internationalisering ved at få sine produkter mere ud i blandt andet Østen, hvor virksomheden har kontor i Hong Kong, samt i Nordamerika.

IoT (Internet of Things) banker på og ligner næste skridt med mere digitalisering, logning af patientdata og lignende.

”Vi ved, at vores teknologier kan forebygge tryksår og forkorte behandlingstiden af eksisterende sår. Vores produkter skal være enkle at betjene og brugbare for plejerne – systemer, der virker i bredden og ikke kun for de få. Vi har forskellige sensorer og logning af data, men vi kommer ikke en masse teknologiske ekstra features på pt.,” siger Peter Egelund.

FAKTA

Levabo Aps med hovedkvarter i Skanderborg har forhandlere og kunder til sine velfærdsteknologier verden over.

levabo.com findes virksomhedens academy for læring og viden om forebyggelse af tryksår, der i øvrigt tidligere kaldtes ”liggesår”.

”Levabo” er latin for ”jeg vil løfte”.

Global Health & Pharma Magazine kårede i 2023 Levabo med Global Excellence Award for ”Best Welfare Device Supplier – Denmark” og i 2024 for “Best Positioning Cushion Manufacturer – Denmark”.

EPUAP (Europa), NPIAP (USA) og PPPIA (Asien) er de kontinentale tryksårsforbund. Dansk Selskab for Sårheling (DSFS) er det danske tryksårsforbund.

Kilde: Levabo ApS

Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063