23948sdkhjf

96 procent af kommunerne tror på velfærdsteknologi

Kommunerne er positivt stemt overfor velfærdsteknologi, men det er sværere end som så at implementere

Velfærdsteknologi står til at blive en nøgleløsning på den udbredte mangel på plejepersonale i landets kommuner.

En ny undersøgelse fra Teknologisk Institut, CareNet og Danish.Care viser en markant stigende optimisme omkring brugen af teknologi til at afhjælpe personalemanglen.

Det oplyser Teknologisk Institut i en pressemeddelelse.

- Velfærdsteknologi kan helt klart spille en afgørende rolle i at kompensere for manglen på medarbejdere. Skærmteknologier, digitale træningsløsninger og medicinteknologi er blandt de løsninger, vi allerede ser potentiale i, udtaler Ivan Kjær Lauridsen, velfærdsteknologichef i Aarhus Kommune.

Undersøgelsen viser, at 96 procent af landets kommuner ser mere positivt på teknologi som en del af løsningen på den fremtidige personalemangel.

- Vores undersøgelse viser klart, at teknologi kan være en nøglefaktor i at afhjælpe personalemangel i kommunerne. Det er vigtigt at vi fremmer en kultur, hvor der er plads til at lade teknologiløsninger få en markant rolle for at sikre, at borgerne får den bedst mulige pleje, udtaler Birgitte Østergård Sørensen, forretningsleder ved Teknologisk Institut.

I undersøgelsen udpeges implementering i praksis, jura og økonomi som de største barrierer for udbredelsen af velfærdsteknologi i kommunerne. 94 procent mener dog, at teknologien øger livskvaliteten for borgerne, mens 98 procent anser teknologisk succes som afgørende for at opretholde velfærdsniveauet.

Uklare regler og økonomi

Hos Danish.Care mener direktør Morten Rasmussen ligeledes, at det uklare regler er med til at forhale implementeringen.

- Mange kommuner oplever, at komplekse og ofte uigennemskuelige regler som for eksempel GDPR og dataopbevaring står i vejen for at kunne udnytte teknologiens fulde potentiale. Det er nødvendigt med en klarere lovgivning, der både beskytter borgerne og giver kommunerne mulighed for at implementere innovative løsninger effektivt, udtaler Morten Rasmussen.

Han peger desuden på, at der skal findes finansieringsløsninger for at lette implementeringen.

- Økonomi er en anden stor udfordring. Mange kommuner har begrænsede budgetter og mangler de nødvendige ressourcer til at investere i ny teknologi. Det er afgørende, at vi finder måder at finansiere disse løsninger på, da de på lang sigt kan føre til besparelser og øget effektivitet i sundheds- og plejesektoren. Offentlige-private partnerskaber og øget statslig støtte kan være veje frem for at sikre, at velfærdsteknologi bliver en reel del af løsningen på personalemanglen, lyder det fra Morten Rasmussen.

Om undersøgelsen

  • Undersøgelsen ”Velfærdsteknologi i de danske kommuner 2024” er baseret på besvarelser fra 80 ud af landets 98 kommuner.
  • Undersøgelsen er foretaget ved, at én velfærdsteknologiansvarlig person per kommune er kommet med besvarelser.
  • Undersøgelsen har kigget nærmere på kommunernes anvendelse af velfærdsteknologi i 2024, og hvilke oplevelser og erfaringer brugen af teknologien har givet.

Kilde: Teknologisk Institut

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094