Danske forskere udvikler AI-drevet robotteknologi til kræftdiagnostik
Et nyt europæisk forskningsprojekt med deltagelse af Syddansk Universitet sigter mod at forbedre diagnosticering og behandling af kræft ved hjælp af robotteknologi og kunstig intelligens.
Projektet, kaldet AirCare, fokuserer på kræftformer i de øvre luft- og fordøjelsesveje, som ofte opdages sent og er svære at behandle. Ved at kombinere avanceret sensorteknologi, kunstig intelligens og robotassisteret kirurgi, håber forskerne at kunne tilbyde hurtigere og mere præcis diagnostik samt forbedrede behandlingsmuligheder.
Det oplyser Syddansk Universitet i en pressemeddelelse.
- AI og robotteknologi er efterhånden nået et modenhedsniveau, som gør, at vi kan tage det i brug i sundhedssektoren og rykke feltet til helt nye højder. Ved at behandle sygdomme hurtigere og bedre kan vi gøre noget ved kapacitetsproblemerne, reducere ventelister og i sidste ende redde liv, siger Thiusius Rajeeth Savarimuthu, professor i robotteknologi på SDU og leder af SDU Robotics.
Kan afløse traditionelle metoder
SDU-forskerne udvikler en såkaldt SmartProbe, en sensor der kan passere gennem en kikkertslange og analysere væv i realtid uden behov for traditionelle biopsier. Dette kan potentielt eliminere ventetid på laboratorieanalyser og give læger mulighed for at foretage mere omfattende undersøgelser af mistænkeligt væv.
- Når det foregår i realtid, vil man kunne lave mange flere prøver af vævet og få svar med det samme. Det betyder også, at man i modsætning til biopsien, som kun analyserer ét punkt, vil kunne tegne et omrids af det kræftramte væv, forklarer Zhuoqi Cheng, lektor i robotteknologi på SDU.
AirCare-projektet, som har et samlet budget på 58,9 millioner kroner og løber over fire år, involverer fem universiteter, hospitaler og private virksomheder fra hele Europa. Målet er at have en række klinisk testede produkter klar til CE-godkendelse ved projektets afslutning.