23948sdkhjf

Færre ambulante besøg kan spare milliarder: - Det er bydende nødvendigt

Digitale løsninger til hjemmebehandling og -konsultation kan give betydelige gevinster

Ambulante hospitalsbesøg for kronikere koster sygehusvæsenet milliarder hvert år, men det behøver måske ikke være sådan.

I en ny analyse fra DI Life Science lyder det, at omkring hvert femte aftalte besøg for kroniske patienter ville kunne klares fra hjemmet, og det kan betyde over 300.000 færre ambulante besøg om året.

Det er især på baggrund af udviklingen i teknologiske løsninger i hjemmet, at man kan undgå de ambulante besøg og erstatte dem med eksempelvis digitale løsninger til målinger af værdier hos især diabetes 2-, KOL- og astma-patienter.

I gennemsnit koster de godt 300.000 ambulante besøg knap 4700 kroner per besøg. Samlet set betyder det, at der potentielt kan frigøres op til 1,4 milliarder kroner. I denne beregning er der ikke medtaget omkostninger til behandlingen i hjemmet, som blandt andet vil kræve udstyr til behandling, oplæring af patienterne i at anvende udstyret, adgang til fjernkonsultationer og medicinsk behandling og vurdering af eventuelle resultater.

Tallene vækker glæde hos DI Life Science, hvor branchedirektør Peder Søgaard-Pedersen ser flere fordele ud over de økonomiske.

- Vi ser et kæmpe potentiale i at flytte kontroller og behandling af mennesker med kroniske sygdomme hjem i egen stue, hvor patienterne er tryggest. Samtidig giver det patienterne mere fleksibilitet, og det giver mulighed for at tage større ansvar og mestre egen sygdom bedre. På hospitalerne kan det frigøre tid. Tid som i stedet kan bruges på at styrke behandlingen af patienter med komplekse sygdomsforløb eller sårbare patienter, der ikke har mulighed for at behandles hjemme, udtaler han.

Branchedirektøren fremhæver, at der allerede er mange gode løsninger, men at det også er nødvendigt at få teknologierne udviklet og udrullet hurtigst muligt.

- Der findes allerede mange telemedicinske og digitale løsninger, men det offentlige sundhedsvæsen skal blive hurtigere til at tage dem i brug. Det duer altså ikke, at det for eksempel skal tage et årti at få udrullet en telemedicinsk løsning til hjemmebehandling af KOL-patienter. Det er bydende nødvendigt i en hurtig og reel omstilling af sundhedsvæsenet til fremtidens behov, udtaler Peder Søgaard-Pedersen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.087