23948sdkhjf

Tusindvis af danskere har ikke en fast læge

Yderområderne har svært ved at tiltrække praktiserende læger. Det er en falliterklæring, siger professor.
Langt de fleste kan komme til deres faste læge, når de bliver syge, men for godt 30.000 danskere i yderområderne kan det være fortid.

Her er der ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten søndag så store problemer med at tiltrække selvstændige, praktiserende læger, at regionerne i stigende grad sender lægedækningen i udbud hos private aktører som eksempelvis Falck.

Og så er der ikke længere vished for, at den syge møder sin læge mere end én gang, før en ny kommer til, lyder kritikken.

Region Nordjylland vil inden længe sende lægedækningen af mellem 20.000 og 25.000 patienter i udbud, mens 7000 patienter i Region Midtjylland fra årsskiftet er blevet tildelt lægedækning på blandt andet en Falck-klinik.

Regionens krav til klinikkerne er blot, at de efter en opstartsfase skal ansætte vikarer for mindst et halvt år ad gangen.

- Mange finder tryghed i, at de altid kan gå til den samme læge, og det giver også nogle åbenlyse fordele for eksempelvis kronikere, at lægen kender patientens forhistorie. Så det er beklageligt, at folk i udkanten ikke længere har den mulighed, siger Jes Søgaard, professor i sundhedsøkonomi og afdelingschef i Kræftens Bekæmpelse.

Peter Vedsted, professor ved Forskningsenheden for Almen Praksis på Aarhus Universitet, mener, at danskerne bliver delt i et A- og et B-hold, når der ikke er faste læger til alle.

- Det er en falliterklæring, at sundhedsvæsnet ikke kan give det samme tilbud til alle, når alle betaler det samme i skat, siger han til avisen og tilføjer, at der er åbenlyse fordele i at være tilknyttet en fast læge i årevis.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.355