23948sdkhjf

Nyt udstyr til hurtig kontaktfri undersøgelse af hudkræft

Innovationsfonden investerer 25,7 millioner i projektet.
Forskere introducerer midt-infrarød optisk fiberteknologi i Danmark og udvikler nye midt-infra-røde superkontinuum lyskilder med ultra-lav støj. Lyskilderne er usynlige for det menneskelige øje, men helt centrale i en ny serie af billeddannende apparater, der kan anvendes til studier af både hudkræft og en række af fremtidens byggematerialer. Apparaterne har langt bedre opløsning og større indtrængningsdybde, end hvad man ser i dag.

Forskningsprojektet ShapeOCT etablerer et stærkt dansk forskningsmiljø inden for udvikling og anvendelse af højopløsningsbilleddannende OCT (optisk kohærens tomografi) udstyr til hurtig kontaktfri undersøgelse af hudkræft i et internationalt samarbejde mellem Danmarks Tekniske Universitet, Bispebjerg Hospital og danske NKT Photonics A/S, samt University of Kent i England og Harvard Medical School i USA.

OCT-systemerne vil som lyskilde bruge en såkaldt superkontinuum-laser, hvis enorme spektrale båndbredde og høje intensitet er helt essentiel for at opnå en rekordhøj dybdeopløsning på kun 2 mikrometer, der er nødvendig, når OCT-systemet skal bruges til undersøgelse af hudkræft. Dette kræver dog, at forskerne gennem omhyggelig kontrol af ikke-lineære fysiske effekter udvikler en ny generation af superkontinuumkilder med væsentligt lavere støj end normalt og et spektrum, der er pænt klokkeformet omkring den korrekte bølgelængde.

Bispebjerg Hospital vil som en del af projektet anskaffe et kommercielt OCT-system til hudkræft, hvis dårligere opløsning i kliniske studier af kræftpatienter vil blive sammenlignet med de udviklede højopløselige systemer. Med OCT-udstyret vil diagnose og behandling kunne ske hurtigere og med færre gener end i dag, hvor patienten typisk skal have foretaget en biopsi.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.064