23948sdkhjf

Iran retter fokus på Israel: De saboterer atomforhandling

Sanktioner kan ikke ændre Irans atompolitik, forsikrer minister, som beskylder Israel og andre for sabotage.
I årevis har Iran og verdens stormagter forhandlet om en aftale for det iranske atomprogram, men stærke kræfter gør alt for at forhindre, at de realiseres.

Det hævder den iranske viceudenrigsminister, Majid Takht-Ravanchi, som onsdag og torsdag er på besøg i København, hvor han blandt andet har talt med udenrigsminister Martin Lidegaard (R).

- Israelerne skal være de sidste, som taler om udbredelse af atomaktiviteter, siger Ravanchi og henviser til Israels egen politik på området og de atomsprænghoveder, israelerne menes at være i besiddelse af.

Israel har modsat Iran som et af blot fire lande i verden afvist at underskrive en international traktat, NTP, der forpligter til at undlade at udvikle eller anskaffe atomvåben.

Internationale observatører fra FN's atomagentur (IAEA) kritiserer, at de ikke må få adgang til de steder, som de gerne vil se i Israel.

Ravanchi mener, at der er flere lande i Mellemøsten, som gør, hvad de kan, for at sabotere en atomaftale. Israel har bare været meget åben med kritik og hensigter.

Stormagterne i den såkaldte P5+1-gruppe forsøger med forhandlingerne at forhindre Iran i at udvikle atomvåben, men Irans mål er at få ophævet sanktioner.

Den iranske minister afviser dog, at Iran er gået med på forhandlingerne for at slippe ud af sanktioner. Det er ikke årsagen, siger han.

- Iran deltager, fordi vi vil slippe ud af denne kunstige krise - dette kunstige problem. Vi må videre fra dette atomspørgsmål, så vi kan bruge energien på at løse rigtige problemer, siger Majid Takht-Ravanchi.

Han anerkender, at sanktionerne "påvirker det iranske samfund", og at Iran vil "stå bedre, hvis de ophæves."

- Men sanktionerne kan ikke ændre Irans politik, siger viceudenrigsministeren.

Blandt andet peger ministeren på, at Iran har fået 100 gange så mange atomcentrifuger i programmet, siden FN-sanktionerne blev vedtaget i 2006.

Fristen for en politisk rammeaftale er 31. marts, mens en egentlig aftale skal være klar til juli.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078