FAKTA: Sådan fungerer tarmkræft-screeningsprogrammet
Regionerne forventer at kunne afværge 150 dødsfald årligt med et nyt tarmkræft-screeningsprogram.
* Fra 2014-2018 vil samtlige borgere i aldersgruppen blive tilbudt at deltage i screeningsprogrammet. Herefter vil tilbuddet blive givet til borgere i målgruppen hvert andet år.
* Kræft i tyk- og endetarm er den tredjehyppigste kræftform i Danmark med cirka 4000 nye tilfælde om året svarende til, at én ud af 20 personer får tarmkræft.
* Hvert år dør cirka 2000 personer af sygdommen.
* Screeningsprogrammet bygger på Sundhedsstyrelsens anbefalinger vedrørende screening for tyk- og endetarmskræft fra maj 2010, senest revideret i november 2012.
* Regionerne er ansvarlige for at tilrettelægge, implementere og drive screeningsprogrammet.
* Man får tilsendt et såkaldt prøvetagningskit, når det er tid til at indsende en afføringsprøve. Kittet består af et ark papir, som anbringes i toiletskålen og kan skylles ud, og en prøveflaske med en lille børste til opsamling af afføringsprøven.
* Man tager en lille prøve af afføringen med børsten, som så klikkes ind i prøveflasken og sendes med posten.
* Ud af de cirka 1,6 millioner danskere, der over de næste fire år inviteres til at deltage i screeningsundersøgelsen, forventer regionerne, at cirka 60 procent vil deltage.
* Det anslås, at 5,3 procent af deltagerne i screeningsundersøgelsen skal tilbydes en koloskopi, fordi de har spor af blod i afføringen. På årsplan svarer det til cirka 22.000 koloskopier, og derfor vil koloskopi-kapaciteten på hospitalerne udvides.
* I gruppen af de 22.000 forventes det, at man vil finde cirka 2000 tilfælde af kræft og identificere cirka 9500 patienter med svære grader af forstadier til tarmkræft.
* Målsætningen er, at antallet af tarmkræftdødsfald årligt reduceres med 150.
* Omkostningerne til det nationale screeningsprogram er beregnet til cirka 202 millioner kroner det første år, men det stiger hvert år frem til 2023, hvor de årlige omkostninger ventes at blive cirka 400 millioner kroner.
Kilde: Danske Regioner
/ritzau/