23948sdkhjf

Socialrådgivere: Udsatte unge må ikke presses til skole

Unge med lidelser vil blive svigtet, hvis kommunen erklærer dem klar til uddannelse, mener socialrådgivere.
Kommuner skal holde igen med at erklære unge kontanthjælpsmodtagere klar til uddannelse, hvis de i forvejen har en psykisk sygdom eller kæmper med en anden lidelse. Det mener Dansk Socialrådgiverforening.

- Det er helt kafkask, at kalde unge med en psykisk sygdom eller misbrugere for uddannelsesparate. Der er ofte ikke udsigt til, at de kan starte på en uddannelse inden for en måned eller et år, siger formand for Dansk Socialrådgiverforening, Majbrit Berlau.

Reaktionen kommer efter, at en ny opgørelse fra Beskæftigelsesministeriet viser, at kommunerne vurderer de unge kontanthjælpsmodtagere vidt forskelligt.

I Halsnæs Kommune er 87 procent af de unge på kontanthjælp vurderet som uddannelsesparate, mens tallet i Allerød ligger på 14 procent. Vurderingerne sker på baggrund af kontanthjælpsreformen, der trådte i kraft ved årsskiftet.

Uddannelsesparate unge vil blive sat ned fra en kontanthjælp på 10.500 kroner om måneden til 5857 kroner i uddannelsesstøtte.

- Man risikerer at skubbe dem ud over kanten, da nogle af de unge lever i forvejen i kaos. Hvis man sætter dem ned på en lavere ydelse, fjerner man den smule stabilitet, de har i deres liv, siger formanden.

Majbrit Berlau mener, at det er dybt problematisk, at nogle kommuner ifølge hende er drevet af økonomiske incitamenter ved at sætte de unges ydelse ned.

- Vi får meldinger fra socialrådgivere om, at det i en række kommuner ikke er de socialfaglige skøn, der ligger til grund for visitationerne, siger hun.

Hun påpeger, at der i nogle kommuner er måltal for, hvor mange unge på kontanthjælp, der skal være uddannelsesparate.

Dansk Socialrådgiverforening har i den seneste tid efterlyst en tydeligere vejledning til kommunerne, hvilket nu ser ud til at blive en realitet.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen meldte lørdag ud, at der skal tydeligere vejledning ud til kommunerne, så der bliver taget bedre hånd om de svage.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063