Forældede kræftskader skal udløse erstatning
It-fejl betød, at kvinder ikke blev screenet for livmoderhalskræft. Forældede sager skal kunne få erstatning.
Initiativet er ifølge Politiken fredag direkte møntet på kvinder, som på grund af en it-fejl i regionerne ikke blev inviteret til regelmæssig screening for livmoderhalskræft.
Flere har efterfølgende måttet konstatere, at de har udviklet celleforandringer, som ellers kunne have været opdaget, og deres sager ville blive afvist hos Patientforsikringen efter de nugældende regler, fordi de er over 10 år gammel.
- Det handler grundlæggende om, at borgeren skal være tryg ved, at vores sundhedsvæsen fungerer, og når der sker fejl, skal vi være klar til at sikre, at de bliver rettet, sådan som det nu kan lade sig gøre.
- I det her tilfælde betyder det, at man kan give erstatning til dem, som er forældede, siger Nick Hækkerup, til Politiken.
Ifølge foreløbige tal fra Patientforsikringen har 103 kvinder indtil i dag anmeldt skader, som de mener er opstået på grund af manglende invitation til screening.
På baggrund af kvindernes egne oplysninger anslås det, at 25 af sagerne er ældre end 10 år og dermed forældede.
I alt er der ifølge ministeriet foreløbig 34 klagesager, som bliver omfattet af særloven.
- Men det er langtfra sikkert, at alle de skader, som kan anmeldes, er kommet ind. Vi ser, hvad der sker, men der kan sagtens komme flere, siger Nick Hækkerup.
Også efterladte til kvinder, der er døde af livmoderhalskræft som følge af de beskrevne årsager, kan søge erstatning efter bestemte kriterier, skriver Politiken.
Formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S), støtter ministerens initiativ.
- Det har ingen mening at operere med en tidsafgrænsning. Der er sket en fejl, og vi er parate til at betale de erstatninger, der måtte komme. Det er vi klar til at gøre uanset særloven. Det tilsiger al rimelighed, siger Bent Hansen.
/ritzau/