23948sdkhjf

Ny forskning: Vejret påvirker gigt

Mennesker med gigt har til alle tider fortalt om, hvordan vejret påvirker deres sygdom, f.eks. at lavtryk gør ondt i knæene, eller at leddene smerter ved vejrskifte. Der er hverken tale om skrøner eller overtro, bekræfter ny forskning.
Et netop offentliggjort studie fra Musgrave Park Hospital i Belfast fastslår, at mennesker med leddegigt har væsentlig mindre sygdomsaktivitet i perioder med solskin og lav fugtighed. Det modsatte er dermed også tilfældet: Regn og kulde gør ondt værre.

"Vi værdsætter, at der endelig kommer dokumentation for det, som gigtpatienter i årevis har sagt. Undersøgelsen viser, at det er vigtigt at inddrage patienternes egne erfaringer i forskningen", siger direktør i Gigtforeningen, Lene Witte.

133 patienter med leddegigt har deltaget i studiet. Alle havde ved undersøgelsens begyndelse fået medicin (adalimumab eller etanercept) i mindst seks måneder.

Gigtaktiviteten blev målt hos hver enkelt patient i forhold til høje og lave temperaturer, højtryk og lavtryk, regn, solskin, fugtighed og vind. Der blev målt efter DAS-modellen, der er en særlig metode til måling af gigtaktiviteten ved leddegigt, og hvor udfaldet er en kombination af blodprøver, lægens vurdering og patientens egen oplevelse.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078