23948sdkhjf

Højt forbrug af morfin blandt ældre i Danmark

Demente ældre får langt hyppigere end ikke-demente udskrevet medicin med morfin, og forbruget er højest på plejehjem, hvor 41 procent af alle beboere i løbet af et år er i behandling med morfinpræparater eller anden stærk smertestillende medicin. Det viser ny forskning fra Nationalt Videnscenter for Demens.
Studiet er det første af sin art og undersøger forbruget af morfinpræparater i hele den danske ældrebefolkning over 64 år i løbet af et år (2010). Undersøgelsen er udarbejdet af læge Christina Jensen-Dahm fra Nationalt Videnscenter for Demens i samarbejde med Center for Registerforskning i Århus. Studiet er netop publiceret i det ansete amerikanske tidskrift Alzheimer's and Dementia.

Læge Christina Jensen-Dahm fra Nationalt Videnscenter for Demens finder undersøgelsens resultater bekymrende.

"Det er vigtigt, at ældre får behandling, hvis de har smerter. Men demens giver i sig selv ikke smerter, så der ikke nogen lægelig grund til, at demente oftere får morfinpræparater eller anden stærk smertestillende medicin. Vores undersøgelse viser ikke, hvorfor forbruget af morfinpræparater er så højt blandt demente og plejehjemsbeboere, men tallene giver da anledning til bekymring", siger hun.

Morfinpræparater og anden stærk smertestillende medicin er forbundet med en række bivirkninger, herunder at man bliver sløv, risikerer at falde eller får vejrtrækningsproblemer, og værste tilfælde kan man dø af at få morfin, lyder det fra Nationalt Videnscenter for Demens. Ældre er generelt mere udsatte for at få bivirkninger til morfinpræparater og især demente og andre skrøbelig ældre er i risiko.

Demente i Danmark får oftere og mere morfin end ikke-demente

Udenlandske studier har tidligere vist, at demente patienter sjældnere fik smertestillende medicin i forhold til ikke-demente ældre, hvilket måske kunne tyde på, at demente var underbehandlede i forhold til smerter. Forskerne ønskede at undersøge, om dette også var tilfældet i Danmark.

Men modsat hvad forskerne forventede, viste det sig, at demente i Danmark langt oftere fik morfinpræparater eller anden stærk smertestillende medicin, og at demente samtidig var i behandling i længere tid end ikke-demente.

28 procent af de hjemmeboende demente og 17 procent af de ikke-demente var i løbet af 2010 i behandling med stærkt smertestillende medicin.

Forbruget var endnu mere udtalt på plejehjem, hvor hele 41 procent af plejehjemsbeboerne har været i behandling med morfinpræparater eller anden stærk smertestillende medicin.

Højt forbrug i Danmark i forhold til udlandet

En undersøgelse fra Finland viser, at 3,6 procent af de hjemmeboende demente i 2005 fik morfin eller anden stærk smertestillende medicin.

"Sammenlignet med Finland var forbruget af morfinpræparater blandt hjemmeboende demente i Danmark næsten 8 gange så højt i 2010. Mennesker med demens, og særligt de som bor på plejehjem, er blandt de svageste ældre og har en høj risiko for alvorlige bivirkninger - men vores studie viser, at de samtidig er den gruppe, der har det højeste forbrug af morfinpræparater og anden stærk smertestillende medicin", siger læge Christina Jensen-Dahm fra Nationalt Videnscenter for Demens.

Udbredt brug af morfinplastre blandt demente

10 procent af de hjemmeboende demente og 20 procent af de demente på plejehjem blev i løbet af 2010 behandlet med morfinplastre. Til sammenligning var 2 procent af de ikke-demente hjemmeboende i behandling med morfinplastre.

Morfinplastre anbefales almindeligvis kun til f.eks. cancerpatienter med stærke kroniske smerter, der er svære at behandle på anden måde.

"Vores undersøgelse viser ikke, hvorfor forbruget af morfinplastre er så højt blandt patienter med demens, men det bør undersøges, hvorfor brugen er så udbredt. Det amerikanske 'Food and Drug Administration' (FDA) udsendte i 2005 og 2007 advarsler omkring brug af morfinplastre, da man havde observeret dødsfald forbundet med brug af disse. Vi har ikke undersøgt eventuelle konsekvenser af forbruget, men det bør man gøre", anbefaler læge Christina Jensen-Dahm fra Nationalt Videnscenter for Demens.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126