23948sdkhjf

KL advarer mod hovedkulds udbud af bløde serviceopgaver

Kommuner er åbne for at sende flere opgaver i udbud, men det er langtfra altid en god idé, lyder det fra KL.
De danske kommuner er åbne over at sende flere opgaver i udbudsrunder, så private virksomheder kan byde ind på alt fra støvsugningen hos ældre borgere til drift af plejehjem, sådan som Produktivitetskommissionen foreslår.

Men ifølge KL er det dog langtfra altid en god idé at få et privat firma ind over.

- Især når vi ser på de store velfærdsområder, som Produktivitetskommissionen ser størst potentiale i, så er der forholdsvis få erfaringer med at udbyde opgaver, siger Rikke Thorlund Haahr, som chef for offentlig-privat-området i KL.

- Det er rigtigt, at der i princippet er mange ting, vi kan sende i udbud, men det er ikke det samme, som at det er en god idé. På mange af områderne er der ikke kapacitet og kompetencer i nævneværdigt omfang i den private sektor, tilføjer hun.

Produktivitetskommissionen slår i sin sjette rapport fast, at der formentligt vil være mange penge at spare i det offentlige, hvis private virksomheder oftere får mulighed for at byde sig til med bud på opgaverne.

Kommissionen vil desuden bløde loven op, så også for eksempel folkeskoler, SFO'er, ungdomsskoler, musikskoler, gymnasier og erhvervsskoler kan sendes i udbud til private.

Det vil altså i givet fald betyde, at virksomheder og fonde ville kunne overtage driften af folkeskoler, ligesom det er tilfældet i Sverige allerede i dag.

- Det er ikke noget, vi har forholdt os til i KL, men man kan sige, at der findes allerede privatskoler i dag, som indgår i den kapacitet, der er på skoleområdet.

- Man er altså vant til at have private på det område, og man kunne jo godt gå ind og se på, om det er den rigtige måde at bruge private, siger hun.

Men der er særlige forholdsregler, der gælder, når borgernære opgaver kommer på private hænder.

- I Sverige har man oplevet, at en af de store fonde, som stod for undervisningen i adskillige svenske kommuner, gik konkurs. Så står man pludselig der.

- Det er en af de ulemper, der er ved at overdrage opgaver til nogen, som er meget afhængig af sorte tal på bundlinjen, siger Rikke Thorlund Haahr.

Mange af de opgaver, som i dag sendes i udbud, er ikke så tæt på borgerne, og det kræver ganske særlige forholdsregler, hvis flere skal i udbud.

- Hvis en privat virksomhed, som står for at asfaltere vejene eller klippe græsset i parkerne, drejer nøglen om, så går det nok. Det betyder jo ikke, at gamle sulter, eller at udsatte børn ikke har et sted at være, siger Rikke Thorlund Haahr.

- Men på de andre områder vil vi skulle have et beredskab klar, hvis der går noget galt, siger KL-chefen.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078