23948sdkhjf

FOA: Minister må på banen

Indlæg af FOA, formand Dennis Kristensen.
Lige som vi kender det fra byggebranchen bør der være en national handlingsplan for sikkerhed og forebyggelse af vold i psykiatrien og andre udsatte områder fx ældreplejen. Det er oplagt, at beskæftigelsesministeren, som har ansvaret for arbejdsmiljøet, kommer på banen og indkalder alle relevante aktører, så det kan blive sat i gang.

FOA har flere gange opfordret til en sådan national handlingsplan mod vold. Og det er blevet endnu mere aktuelt efter, at en læge og en socialrådgiver på forsorgshjemmet Saxenhøj er døde efter et knivoverfald. Det er dybt tragisk. Og desværre har vi set alt for mange af den slags hændelser på det seneste, og vi skal gøre alt, hvad vi kan for at forhindre, at det sker. Det er ikke rimeligt, at medarbejdere skal risikere liv og førlighed, når de går på arbejde, og det er ikke i orden, at sindslidende skal have det så dårligt, at de kan bringe andre menneskers liv i fare.

Jeg foreslår derfor, at beskæftigelsesministeren etablerer en havarikommission, der gennemgår, hvor det er gået galt i sager som disse.

Meget tyder på, at sindslidende ofte bliver fejlvisiteret og henvist til forkerte behandlingstilbud. Samtidig er der for lidt fokus på seriøse risikovurderinger og ordentlige normeringer. Jeg anerkender, at regeringens nye handlingsplan for psykiatrien tager fat på at løse nogle af problemerne. Socialpsykiatrien er et meget presset område. Og det er positivt, at regeringen med sin nye plan blandt andet sætter penge af til at skabe ambulante akutteams, som kan rykke hurtigt og sikre en tidligere indsats.

Medarbejderne i psykiatrien er mere udsat for vold og trusler end nogen anden branche i Danmark. En tredjedel blev i 2012 udsat for fysisk vold på deres arbejde. Det viser tal fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.064