23948sdkhjf

10.000 hjerter

Milepæl for hjerte-lungekirurgien i Nordjylland.
Kirurgerne på Hjerte-Lungekirurgisk Afdeling har netop foretaget hjerteoperation nr. 10.000.

"At vi nu har opereret 10.000 hjerter er en milepæl for hjerte-lungekirurgien i Region Nordjylland. Tallet er opnået på godt 20 år. Sammenlignet med Rigshospitalet og Aarhus Universitetshospital foretager vi færre hjerteoperationer – ca. 400-500 om året – men vi er færre kirurger og dem, vi har, har været her i mange år, så hver enkelt har meget stor rutine i at foretage disse store komplicerede åbne operationer af hjertet", siger ledende overlæge Jens Grønlund, Hjerte-Lungekirurgisk Afdeling.

By-pass operation

Patienten, der lagde hjerte til jubilæumsoperation, fik foretaget en akut by-pass-operation. Operationen gik planmæssigt, og patienten har det godt efter omstændighederne.

"Netop by-pass-operationer er den operationstype, der udføres flest af. Ved en by-pass-operation laves nye kranspulsårer således, at blodforsyningen til selve hjertet forbedres. Operationen udføres i de fleste tilfælde på den måde, at der tilkobles en hjerte-lunge-maskine, som holder kredsløbet i gang, mens hjertet standses. I særlige tilfælde er det dog muligt at foretage by-pass operationen uden at standse hjertet. En teknik der er udviklet de senere år. Patient nr. 10.000 blev således opereret uden brug af hjerte-lungemaskine", fortæller Jens Grønlund.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094