23948sdkhjf

Ny undersøgelse: Stor ulighed i sundhed

Danskere med korte uddannelser lever mere usundt end dem med længere uddannelser. De ryger bl.a. mere og rører sig mindre i fritiden, og den usunde levevis smitter af på helbredet. Det viser en ny stor undersøgelse, som tegner en profil af danskernes sundhed anno 2013.
Undersøgelsen bygger på spørgeskemabesvarelser fra mere end 162.000 danskere over 16 år, som har svaret på spørgsmål om deres sundhed, sygelighed og trivsel.

Den viser eksempelvis, at der er flere rygere blandt de danskere, der har en grundskole som den højeste fuldførte uddannelse. Hvor det er 7 procent af dem med en lang videregående uddannelse, der ryger, er det 26 procent af de kortuddannede, der dagligt tænder lighteren for at få ild på tobakken.

Samme tendens gør sig gældende, når man ser på kostvaner. Blandt de adspurgte, der enten har en grundskole eller en kort uddannelse som den højeste fuldførte uddannelse er det henholdsvis 25 og 18 procent, der har et usundt kostmønster. For dem med en lang videregående uddannelse er det 5 procent.

Den usunde levevis med for meget røg, for lidt motion og for meget fed mad smitter af på helbredet. I hvert fald har en større andel af de svarpersoner, der lever usundt, langvarige sygdomme som diabetes og KOL.

Undersøgelsen viser også, at de kortuddannede går oftere til lægen end dem med længere uddannelser. 82 procent af de adspurgte, der har en grundskole som den højeste fuldførte uddannelse, har konsulteret deres praktiserende læge inden for det seneste år. Til sammenligning er det 73 procent af dem med en lang videregående uddannelse

Læs mere om undersøgelsen her:

http://www.sum.dk/Aktuelt/Nyheder/Foreby...
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063