Det offentlige sender flere patienter på privathospitaler
Regionerne henviser flere patienter til de private hospitaler. Patientforening frygter for konsekvenserne.
5000 flere patienter - svarende til en stigning på knap 10 procent - blev henvist fra det offentlige til privat behandling i første halvår af 2014 sammenlignet med året før. Det viser nye tal fra Danske Regioner ifølge Jyllands-Posten.
Stigningen skyldes primært regeringens løfte om at give syge en diagnose inden for 30 dage, den såkaldte udredningsret, forklarer regionernes formand, Bent Hansen (S).
- Det kræver en lang række undersøgelser at stille en diagnose, og når vi skal holde tiden, kan det være nødvendigt at købe nogle af ydelserne privat, siger Bent Hansen, der ikke anser den aktuelle stigning for at være midlertidig.
- Det er nok en tendens, der vil fortsætte i de kommende år. Vi har ingen problemer med at bruge de private som supplement til det offentlige, når det giver mening rent økonomisk og for den enkelte patient.
Formanden for Danske Patienter, Lars Engberg, advarer om, at udviklingen kan få negative konsekvenser for det offentlige sundhedsvæsen.
- Hvis privathospitalerne vokser massivt, kan det betyde, at regionerne, som jo betaler på privathospitalerne, bliver tvunget til at lukke afdelinger eller ikke kan få det nødvendige personale, siger Lars Engberg til Jyllands-Posten.
De private hospitaler glæder sig over udviklingen, men understreger samtidig, at de ikke har kapacitet til at håndtere alle de patienter, som i dag venter mere end 30 dage på at komme til på de almindelige sygehuse.
- Lad os sige, at man i morgen gav frit valg. Så ville der jo ikke være kapacitet til, at vi ville kunne fjerne ventelisterne. Slet ikke, siger sekretariatschef Rasmus Hylleberg fra Brancheforening for Privathospitaler og Klinikker til Jyllands-Posten.
/ritzau/