23948sdkhjf

Ændret praksis i sager om brystkræft og natarbejde

Arbejdsskadestyrelsens Erhvervssygdomsudvalg har på sit seneste møde drøftet sammenhængen mellem brystkræft og natarbejde på baggrund af en videnskabelig udredning fra maj måned.
Konklusionen efter drøftelserne på møde er, at der ikke længere er tilstrækkelig lægelig viden, der bekræfter en sammenhæng mellem natarbejde i mindre end 25 år – mindst en gang om ugen – og risikoen for at udvikle brystkræft.

Det betyder, at sager om brystkræft med mindre end 25 års natarbejde mindst en gang om ugen ikke længere forelægges for Erhvervssygdomsudvalget. Disse sager kan fremover afgøres administrativt af Arbejdsskadestyrelsen.

Mindst 25 års regelmæssigt natarbejde

Forskningen viser, at der muligvis er en øget risiko for udvikling af brystkræft ved flere nattevagter om ugen i forhold til en nattevagt om ugen. Et flertal i Erhvervssygdomsudvalget vurderede derfor, at flere nattevagter om ugen fremover også vil kunne indgå som en del af vurderingen i den konkrete sag og eventuelt tale for en anerkendelse på trods af mindre end 25 års natarbejde.

Samtidig bliver sager med mindst 25 års regelmæssigt tilbagevendende natarbejde mindst en gang om ugen indstillet til anerkendelse – med mindre der er pauser, latenstid eller livsstilsfaktorer og biologiske/genetiske faktorer, der taler imod en anerkendelse. Det vil være en konkret vurdering, hvorvidt der i det enkelte tilfælde er årsagssammenhæng mellem natarbejdet og udviklingen af brystkræft.

kilde: Arbejdsskadestyrelsen
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063