23948sdkhjf

Professor: Krav til kvalitet bremser mere privat pleje

Der er mange barrierer for at lade private overtage plejen og få erfaringer at lære fra, påpeger professor.
Selvom finansminister Bjarne Corydon (S) nu igangsætter en undersøgelse af øget privat konkurrence på velfærdsområder som ældrepleje, børnepasning og handicappede, er det langt fra sikkert, at det gør os meget klogere.

Det siger professor i forvaltningsret Bent Greve fra Roskilde Universitet.

- Det overrasker mig ikke, at finansministeren har øjnene fæstnet på mere udlicitering. Regeringen mangler at finde 12 milliarder kroner til sin 2020-plan. Problemet er bare, at de eksisterende erfaringer på området er få, så det er ikke sikkert, at vi bliver så meget klogere af den rapport, som finansministeren har sat i gang, siger Bent Greve til Ritzau.

Konsulentvirksomheden McKinsey & Co er udvalgt til at komme med specifikke forslag i forhold til at forbedre blandt andet kvalitet og omkostningseffektivitet ved klassisk offentligt-privat samarbejde, som der står i det udbudsmateriale, som Politiken er kommet i besiddelse af.

- Men netop enigheden om kvaliteten af de ydelser, der skal leveres, er en vigtig barriere, når man taler offentlige eller private leverandører af velfærdsydelser. Det er meget vigtigt, at man er enige om, hvad man taler om, siger Bent Greve.

Derudover er der ifølge professoren også en række andre udfordringer ved at flytte opgaver over til private leverandører.

- Der er omkostninger til kontrolsystemer overfor den private leverandør, og udgifter til øget administration kan sagtens få et omfang, hvor de sluger de mulige besparelser.

Endelig peger han på, at det offentlige står med pligten til enhver tid at tage over og levere varen, hvis den private aktør ikke kan leve op til sine forpligtelser eller ligefrem går konkurs, som man har set det med et privat plejehjem i Sverige.

- For år tilbage opgav ISS at drive private børneinstitutioner i Danmark, fordi det ikke var til at tjene penge på.

- Man skal jo ikke glemme, at de private firmaer kun går ind i det her, hvis der kan tjenes på det. Ellers holder de som ISS op igen, siger Greve.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141