23948sdkhjf

Behandling med paracetamol under graviditet

Et nyt dansk studie tyder på en mulig sammenhæng mellem moderens indtag af smertestillende medicin med paracetamol under graviditeten og risiko for udvikling af udviklingsforstyrrelser som ADHD hos barnet.
Studiet er et kohortestudie, der inkluderede 64.000 gravide kvinder fra den danske fødselskohorte i perioden 1996-2002. Resultaterne viste, at børn, hvor moderen havde anvendt paracetamol under graviditeten, havde en lidt øget risiko for at blive diagnosticeret med hyperkinetisk forstyrrelse såsom ADHD, for at være i behandling med ADHD medicin og for at udvise ADHD-lignende adfærd ved 7 års alderen. Risikoen var større jo længere moderen havde brugt paracetamol under graviditeten.

Det danske studie er stort og velgennemført, men da der er en række begrænsninger ved denne type undersøgelser, er det ikke muligt at konkludere, hvorvidt der faktisk er en sammenhæng, eller om andre faktorer hos kvinderne end brugen af paracetamol under graviditeten kan have påvirket resultaterne, lyder det fra Sundhedsstyrelsen, som vurderer, at der på nuværende tidspunkt ikke er anledning til at ændre anbefalingerne for brug af smertestillende medicin under graviditeten.

Sundhedsstyrelsen er i samarbejde med de europæiske lægemiddelmyndigheder i gang med en vurdering af sikkerheden ved brug af paracetamol under graviditet, og resultaterne fra det nye danske studie vil blive inddraget i analysen sammen med den øvrige viden på området.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078