23948sdkhjf

Ny undersøgelse: Ældre vil have hjemmelavet mad

Ældre på plejehjem uden egen madproduktion lader oftere være med at spise end ældre på plejehjem, hvor man selv tilbereder maden, viser en ny undersøgelse fra FOA.
FOAs undersøgelse er foretaget blandt 497 social- og sundhedsmedarbejdere på plejehjem i maj 2014. På plejehjem uden egen madproduktion vækker maden ifølge social- og sundhedspersonalet ikke altid begejstring hos de ældre. Mere end en tredjedel af personalet oplever én eller flere gange om måneden, at de ældre ikke vil spise maden, fordi kvaliteten er for lav. På plejecentre, som selv står for at tilberede maden, gælder det for under en fjerdedel af personalet.

Under halvdelen af plejecentrene har egen madproduktion.

"Maden har en enorm betydning for de ældres sundhed. Derfor går det naturligvis ikke, at så mange ældre fravælger den mad, de får på plejehjemmet, fordi den er af for dårlig kvalitet. Det undrer mig, at så mange kommuner tilbyder de ældre færdiglavet vakuumpakket mad, når vi ved, hvor stor betydning god og ernæringsrigtig mad har for de ældres livskvalitet. De ældre skal have mulighed for at dufte maden og glæde sig til måltidet. Det øger appetitten", siger Gina Liisborg, der er formand for FOAs kost- og servicesektor.

I kommunernes ansøgninger til ældremilliarden vil 5,7 millioner kroner ifølge socialministeriets opgørelser gå til madservice.

"Ældre, der spiser for lidt, bliver oftere syge og har en lavere livskvalitet. Derfor overrasker det mig, at kommunerne ikke har udnyttet muligheden med ældremilliarden til at søge om penge til bedre madservice," siger Gina Liisborg.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078