Hollandsk fugleinfluenza følges tæt i Danmark
I Danmark har fødevaremyndighederne fokus på tre områder for at forhindre, at den frygtede sygdom rammer her.
- Forsigtighed tilsiger, at vi tager situationen alvorligt, siger Sten Mortensen, veterinær beredskabschef i Fødevarestyrelsen.
- Fra selve udbrudsbesætningen fortæller hollænderne os om æg og andre ting, der kan være kommet til Danmark, siger Sten Mortensen og fortsætter:
- Så tjekker vi selv, hvad vi har importeret fra Holland fra alle andre besætninger, som kan gå til danske fjerkræbesætninger. Det vil sige levende fugle eller rugeæg, og så har vi fokus på fjerkrætransporterne.
De hollandske myndigheder har søndag, da man opdagede udbruddet, indført et forbud mod transport til og fra kyllingefarme i foreløbigt 72 timer i hele Holland.
Det betyder, at også danske avlere er ramt af forbuddet.
- Vi har ikke det fulde overblik over, hvor mange avlere, der er ramt, men der er kyllingeflokke, som om et par dage skulle have været kørt til Holland for at blive slagtet. Pt. er det ikke noget problem, men tirsdag eller onsdag kan der opstå problemer med at få dem slagtet, siger Mie Nielsen Blom, chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer.
Den ramte farm, der ligger i Hekendorp i det centrale Holland, sælger udelukkende æg. Hovedparten afsættes på hjemmemarkedet.
I 2003 var der et stort udbrud af fugleinfluenza i Holland. En tredjedel af produktionen måtte destrueres, og epidemien kostede en dyrlæge livet.
EU-Kommissionen vil senere mandag offentliggøre tiltag, der skal inddæmme udbruddet.
De hollandske kyllingefarme sælger årligt mere end seks milliarder æg til udlandet. Tyskland er den største arvtager med cirka 75 procent af den samlede eksport.
Holland er også blandt de største eksportører af fjerkræ i EU.
/ritzau/