23948sdkhjf

Underernæring: Samarbejde på tværs

Det regionale ernæringsudvalg i Region Nordjylland sætter i næste uge fokus på det tværgående samarbejde mellem sygehuse, de enkelte afdelinger, den kommunale sektor og andre interessenter på konferencen "Når ernæring spiller på tværs".
Op mod 40 procent af alle patienter er i risiko for underernæring. De underernærede patienter er i gennemsnit indlagt over tre dage mere end nødvendigt, og de har større risiko for at blive genindlagt, forklarer Henrik Højgaard Rasmussen, formand for det regionale ernæringsudvalg i Region Nordjylland og professor og leder af Center for Ernæring og Tarmsygdomme ved Aalborg Universitetshospital.

"Underernæring hos patienter resulterer i flere, længere og dyrere indlæggelser, øget medicinforbrug, svækket immunforsvar, hyppigere infektioner, længere genoptræning, dårligere livskvalitet og desværre også øget dødelighed", siger han.

På mandag sætter det regionale ernæringsudvalg i Region Nordjylland derfor fokus på det tværgående samarbejde mellem sygehuse, de enkelte afdelinger, den kommunale sektor og andre interessenter på konferencen "Når ernæring spiller på tværs".

"Det er ikke ligegyldigt, hvad du spiser, når du er syg eller svækket. Maden har stor betydning for, hvor hurtigt du kommer dig efter en operation eller et sygdomsforløb. Al erfaring viser, at maden er med til at fremme helbredelse og dermed afkorte indlæggelsestiden. Det er godt både for patientens helbred og for samfundsøkonomien", fortæller Henrik Højgaard Rasmussen.

Kræsevogne og morgenmadskoncepter

Ifølge Henrik Højgaard Rasmussen er Region Nordjylland allerede nu i førerfeltet i forhold til konkrete tiltag og forskning på ernæringsområdet.

"Forskning på Aalborg Universitetshospital har vist, at ved at fokusere på det tværfaglige samarbejde, herunder indføring af specielle kræsevogne, ændring af morgenmadskoncept og fokus på måltidet, kan man bedre patienters energi- og proteinindtag, og samtidig nedbringe madspild", siger han.

Men Henrik Højgaard Rasmussen er sikker på, at regionen som helhed kan blive endnu bedre til at give patienterne den rette ernæring ved at styrke det tværgående samarbejde.

"Patientforløbene har ændret sig, og det går meget hurtigt i dag. Patienter skifter afdeling eller sygehus i forløbet og bliver generelt hurtigere udskrevet, hvorefter kommuner og praksissektor tager over. Et styrket samarbejde på ernæringsområdet på tværs af sektorer skal sikre, at man kan få endnu bedre patientforløb i Nordjylland. Det tager vi hul på her på konferencen, hvor både de gode erfaringer og udfordringerne bliver delt", forklarer han.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079