23948sdkhjf

Globale rettigheder til mennesker med apopleksi

Den verdensomspændende World Stroke Organization, WSO, har gennem længere tid arbejdet på at udforme et sæt globale rettigheder. I går blev resultatet offentliggjort.
Hvert år rammer blodprop eller blødning i hjernen 17 millioner mennesker på kloden. Mange af de ramte må slås for helt basal behandling og genoptræning. Derfor har ramte og fagpersoner verden over samarbejdet om at skrive et sæt globale rettigheder for mennesker med blodprop eller blødning i hjernen.

"Det handler om, at enhver helt basalt skal have ret til at modtage den bedste behandling, rehabilitering, hjælpemidler og støtte og om ret til at deltage i samfundet på lige vilkår uanset handicap", siger direktør i Hjernesagen, Lise Beha Erichsen.

Også relevante i Danmark

I vores del af verden kunne man få den tanke, at god behandling, information og den rigtige genoptræning og rehabilitering er givet, men det er desværre ikke altid tilfældet, understreger Lise Beha Erichsen:

"Det er klart, at der kan være nogle helt andre problemer for en patient i et fattigt land – kan man fx overhovedet komme på hospital – men herhjemme er det indimellem også en kamp i strid modvind at få den rigtige behandling og støtte. For eksempel har sundhedsministeren lige sendt en ny bekendtgørelse på gaden om genoptræningsplaner, hvor der står, at kommunerne i nogle tilfælde skal komme med deres sundhedsfaglige vurdering af, hvordan genoptræningen efter en blodprop eller en blødning i hjernen skal være. Det mener vi og flere andre organisationer jo ikke, kommunerne har de faglige forudsætninger for, så det ligner i vores øjne mest en spareøvelse, der kan skade vores medlemmer og andre patientgrupper. Derfor er

de her rettigheder bestemt også relevante i Danmark", mener Hjernesagens direktør.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078