FAKTA: Hvad er MRSA?
I mindste 10 tilfælde er spædbørn i Nordjylland blevet smittet med MRSA-bakterien af deres forældre.
* Når bakterier udsættes for antibiotika, beskytter de sig ved at udvikle resistens. Derfor er det vigtigt ikke at overforbruge antibiotika.
* Bakterierne kan give anledning til en lang række infektioner lige fra overfladiske sår og bylder til alvorlige infektioner som knoglebetændelse og betændelse i hjerteklappen.
* Forekomsten af MRSA hos mennesker i Danmark er fortsat lav sammenlignet med mange andre lande i Europa. Hidtil har fire personer mistet livet.
* Mennesker, der dagligt arbejder i svinebesætninger med MRSA, bliver hyppigt bærere af MRSA.
* Fødevareministeriet fremsatte i starten af juli en plan, der skal bekæmpe bakterien: Planen indeholder fem punkter og stiller blandt andet krav til folk, som arbejder i stalde:
1. Krav om tøjskift og håndvask, når man forlader stalden. Det skal mindske risikoen for, at der føres smitstoffer, herunder resistente bakterier, med ud fra stalden og videre ud i samfundet.
2. Den enkelte landmand skal sammen med dyrlægen drøfte hvilke yderligere tiltag, der kan reducere spredningen af bakterier og sygdomme fra stalden. Tiltagene skal fremgå af en smittebeskyttelsesplan, der udarbejdes for den pågældende besætning.
3. Begrænsning af antibiotika. Der stilles krav om laboratorieundersøgelser, så kun de dyr, der er syge, får antibiotika.
4. Fra 1. juli oprettes en rådgivningstjeneste målrettet personer, der arbejder med svin og sundhedspersoner.
5. Der skal findes nye løsninger, der kan få landmændene til at vælge alternativer til antibiotikabehandling, som for eksempel forebyggende vaccinationer.
Kilde: DANMAP-rapporten fra 2012 fra DTU Fødevareinstituttet og Statens Serum Institut, Fødevareministeriet, Sundhedsstyrelsen.
/ritzau/