Kommunerne holder udgifterne i stramme tøjler
Kommentar fra Dansk Erhverv, cheføkonom Michael H.J. Stæhr.
Dette betyder, at kommunerne samlet set har brugt 11,5 mia.kr. mindre end i 2012, men i denne mellemregning er det værd at notere sig, at Udbetaling Danmark fra kommunerne har overtaget udbetalingen af nogle kontante ydelser svarende til godt 15 mia.kr. og samtidig har lockouten af lærerne i april 2013 resulteret i et fald i udgifterne på 1 mia.kr. For regionernes vedkommende gælder, at deres regnskab viser et forbrug stort set svarende til det i 2012.
Det er vigtigt at notere sig, at kommunerne havde budgetteret med i 2013 at bruge369 mia.kr., men altså kun har brugt 349 mia.kr. Fra forskellen på de godt 20 mia.kr. skal vi dog lige trække de godt 16 mia.kr., som deres udgifter er blevet reduceret med, som følge af omlægningen til Udbetaling Danmark af udbetalinger af kontante ydelser, samt de færre udgifter i forbindelse med lockouten af lærerne.
Kommunerne har altså, når alt regnes med, haft et forbrug, der er 4 mia.kr. mindre end budgetteret, og kommunerne skal bestemt roses for ikke blot at holde deres budgetter, men faktisk være i stand til at placere sig lige under overliggeren. Dette viser med al tydelighed, at budgetloven virker efter hensigten, hvorfor der er al mulig grund til at fortsætte det gode arbejdet med at styre kommunernes økonomi.
Ligesom det i den private økonomi er vigtigt at få balance mellem indtægter og udgifter, så gælder dette naturligvis også i den offentlige økonomi. Det er derfor meget vigtigt, at der er overensstemmelse mellem de budgetterede og de faktiske udgifter i kommunerne, således at vi også fremadrettede kan undgå de store udsving i det samlede resultat for den offentlige sektor.
At kommunerne nu viser, at de kan leve op til deres egne budgetter, betyder, at når man skal, så kan man også finde de effektiviseringer, der skal til for at få enderne til at nås. Det er vigtigt, at denne proces fortsætter for at skabe den nødvendige balance på de offentlige budgetter, og der er ingen tvivl om, at der er flere effektiviseringsgevinster at hente ude i kommunerne, således at den stramme udgiftsstyring kan fortsætte.