23948sdkhjf

Vikarjob giver øget risiko for stress

Antallet af vikarer er stigende, og gruppen er særligt udsatte over for stress, mener overlæge.
Op mod 300.000 danskere lider af alvorlig stress. De føler sig udbrændte, sover dårligt og lider af hovedpine. Vikarer og korttidsansatte er særligt udsatte, skriver Avisen.dk.

- De her personer har en større risiko for stress, for de mangler den støtte, der er i at være på en arbejdsplads hver dag, forklarer Nana Eller, der er overlæge på Arbejds- og Miljømedicinsk afdeling på Bispebjerg Hospital, til Avisen.dk.

Samtidig er brugen af vikarer og korttidsansatte stigende.

17 procent af de ansatte i Dansk Industris 100 største virksomheder er i dag vikarer. Samtidig er brugen af vikarer som helhed steget med syv procent fra 2012 til 2013.

En analyse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, NFA, viser, at personer med stor usikkerhed i deres arbejdsliv er mere i behandling med antidepressiv medicin end fastansatte danskere.

Men det er ikke bare vikarerne, der rammes af deres usikre arbejdsvilkår. Stressen smitter nemlig, lyder det fra arbejdsmarkedsforsker Bent Greve fra Roskilde Universitet.

- De øvrige ansatte kan også blive stressede, fordi de konstant skal lære vikarer op, siger han til Avisen.dk.

Hos Dansk Erhverv mener man ikke, at der kan iværksættes særlige stresstiltag for vikarer og korttidsansatte.

- Virksomheder har nogle gange brug for hjælp i korte perioder, og hvis vi siger til folk, at "det job må du ikke tage, for det er alt for hårdt", går det for vidt. Der skal folk tage et personligt ansvar, siger Rikke B. Ørum, chef for HR og Arbejdsmiljø, til Avisen.dk.

- Vikarbranchen er et tilbud. Det er absurd at regulere, hvor ofte man må skifte job, siger hun.

Ifølge Stressforeningen koster stress årligt samfundet 14 milliarder kroner i sygefravær, tidlig død og udgifter til sundhedsvæsnet.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063