23948sdkhjf

Midaldrendes fysik afhænger af deres socialgruppe

Ny forskning ledet af Center for Sund Aldring og Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet har for første gang vist, at de sociale forskelle i fysiske funktioner som muskelstyrke og balance allerede slår igennem hos midaldrende.
5.412 50-60 årige har deltaget i undersøgelsen, hvor forskerne blandt andet har målt balance, muskelstyrke og hvor fleksibel kroppen er. Undersøgelsen viser, at lægen og gymnasielæreren fra socialgruppe 1 klarer alle de fysiske tests markant bedre end personer i socialgruppe 5 som kassedamen og fabriksarbejderen. For eksempel ligger personer fra socialgruppe 1 omkring 30 procent bedre, når forskerne måler evnen til at stå på et ben. Ser man på muskelstyrke er forskellen mellem 7 og 9 procent.

"Undersøgelsens resultater er interessante. Vi havde ikke forventet, at socialgruppeforskellene var så markante, som undersøgelsen viser. Det gælder især, når vi måler hele kroppens muskelstyrke og balance. Det kan skyldes, at folk i socialgruppe 1 oftere er fysisk aktive i fritiden. Andre undersøgelser viser også, at lav fysisk aktivitet i barndommen kan trække spor ind i voksenlivet", forklarer professor Åse Marie Hansen fra Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet.

kilde: københavns universitet
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078