Offentligt ansatte frygter for jobbet
Indlæg af FOA, forbundsformand Dennis Kristensen.
Siden 2009 er der blevet 40.000 færre ansatte i den offentlige sektor. Og de mange afskedigelser har sat sine spor hos de tilbageblevne medarbejdere. Næsten halvdelen af FOAs medlemmer er således bekymrede for at miste jobbet. Det er otte procent flere end for godt to år siden. Og 8 ud af 10 af de medlemmer, der er bekymrede for at miste jobbet, frygter, at det kan blive svært at finde et nyt arbejde, hvis de mister det, de har.
Men det er en dårlig investering, at kommuner og regioner har skabt usikkerhed og bekymring blandt de ansatte.
Utryghed skaber ikke bedre velfærd. Tværtimod sænker det produktiviteten og risikerer at føre til dårligere velfærd, fordi de ansatte spekulerer på deres fremtid. Politikernes konstante snak om en billigere offentlig sektor og hele debatten om mere udlicitering, er også med til at sende et signal til de offentligt ansatte om, at de ikke er deres løn værd.
I stedet bør arbejdsgiverne sende et signal til medarbejderne, der kan mindske utrygheden.
Hvis vi er på vej ud af krisen, så må signalet til de offentligt ansatte også være ro omkring normeringerne.
Usikkerheden i ansættelsen rammer især i dagplejen og blandt medarbejderne i daginstitutioner og SFOer. Men ældreplejen har også været kraftigt påvirket af besparelser i løbet af de seneste år, og frygten for at miste jobbet ses også her.
Vi kan ganske enkelt ikke være bekendt, at de, der skal yde omsorg, pleje og pasning og derigennem skabe tryghed for andre, selv skal leve med så stor usikkerhed om, hvorvidt de har et arbejde om blot 12 måneder.