23948sdkhjf

Forskere trækker lod om kunstige knæled

Hvor meget gavner en operation med indsættelse af kunstigt knæled i forhold til udelukkende ikke-operativ behandling, når man lider af slidgigt? Det undersøger en forskergruppe ved Aalborg Universitetshospital – som de første i verden siden opfindelsen af det kunstige knæled.
"Via lodtrækning deler vi vores forsøgspatienter i to: den ene gruppe bliver opereret med indsættelse af kunstigt knæled suppleret med ikke-operativ behandling, dvs. stillingskorrigerende indlæg, træning, vægttab (ved behov), medicinsk behandling samt patientuddannelse. Den anden gruppe modtager udelukkende sidstnævnte ikke-operative behandling", fortæller Søren Thorgaard Skou, fysioterapeut, ph.d.-studerende, Ortopædkirurgisk Forskningsenhed.

Operationen med indsættelse af kunstigt knæled er aldrig tidligere kontrolleret ved lodtrækningsforsøg.

Forskerne håber, at resultatet af undersøgelsen vil kunne optimere behandlingen af patienter, som rammes af lidelsen:

"Det kan være, vi finder ud af, at en operation i kombination med ikke-operativ behandling er meget bedre end udelukkende ikke-operativ behandling, og vi derfor skal fortsætte med at operere denne patientgruppe. Men det kan også være, at vi finder ud af, at der ikke er forskel, så man som udgangspunkt bør tilbyde den ikke-operative behandling, som er en enkel bivirkningsfri behandling med dokumenteret smertereducering, øgning i funktion og livskvalitet", siger Søren Thorgaard Skou.

Om et år kan forskerne påbegynde evaluering på de to behandlinger. Det sker gennem måling af patientens oplevelse af smerte, funktion og livskvalitet samt fysiske test af bl.a. muskelstyrke og smertetærskel. Desuden evalueres på samfundsøkonomien i forhold til de to forskellige behandlinger.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094