23948sdkhjf

Perfluorerede stoffer i fostertilstanden mistænkes for at påvirke sædkvaliteten

Ny forskning fra Aarhus Universitetshospital dokumenterer for første gang, at hvis gravide udsættes for særlige perfluorerede stoffer under graviditeten, kan det påvirke drengefostres senere sædkvalitet og kønshormonniveauer.
I undersøgelsen har forskere fra Aarhus Universitetshospital i samarbejde med flere nationale og internationale forskningsgrupper undersøgt sædprøver og blodprøver fra 169 unge danske mænd (19-21 år), hvis mødre indgik i en graviditetsundersøgelse i 1988-89, da de var gravide. Mængden af perfluorerede stoffer i mødrenes blodprøver under graviditeten blev sammenholdt med sønnernes sædkoncentration, total mængde sædceller og kønshormonniveauer.

- Vores undersøgelse viser, at der var signifikant lavere sædkoncentration og total mængde sædceller samt højere niveauer af kønshormonerne luteiniserende hormon (LH) og follikelstimulerende hormon (FSH) med stigende udsættelse for PFOA i fostertilstanden, siger Anne Vested, cand. scient og ph.d.-studerende ved Dansk Ramazzini Center, Arbejdsmedicinsk Klinik, Aarhus Universitetshospital.

Forskerne har valgt at undersøge netop den eksponering, der finder sted i fostertilstanden, fordi påvirkning af udviklingen af fosterets kønsorganer i denne periode kan få konsekvenser senere i livet:

- Det er vigtigt at få identificeret stoffer som PFOA, der kan være potentielt skadelige for vores fertilitet. For det betyder, at vi blandt andet kan få en bedre forståelse af de bagvedliggende årsager til nedsat sædkvalitet og blive bedre til at rådgive omkring, hvordan vi undgår eksponering for skadelige stoffer, fortæller Anne Vedsted.

Undersøgelsen er netop blevet publiceret online i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Environmental Health Perspectives.

kilde: regionmidtjylland
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079