23948sdkhjf

Psykisk syge garanteres diagnose inden for en måned

Psykiske sygdomme sidestilles med fysiske i den aftale, regeringen har indgået om regionernes økonomi.
Regeringen vil have mere lighed i sundhedsvæsnet, og med regionernes økonomiaftale for 2014 bliver der blandt andet sat fokus på, hvor lang tid der må gå, før psykisk syge kan få svar på, hvad de fejler.

Regeringen og Danske Regioner vil gradvist indføre en udredningsgaranti, så psykisk syge patienter fra 1. september 2015 kan få en diagnose inden for en måned. Det fortæller sundhedsminister Astrid Krag (SF).

- Jeg synes godt, vi kan være stolte og glade over - og nærmest sige, at det er historisk - at vi nu har fået en udrednings- og behandlingsgaranti i psykiatrien.

- Det har været rigtig vigtigt for regeringen at sige fra starten, at uagtet om du har svære rygproblemer eller en svær depression, så skal du have de samme rettigheder i det danske sundhedsvæsen, siger hun.

Udredningsgarantien indføres som nævnt gradvist. 1. september 2014 skal udredningen af psykiatriske patienter ske inden for to måneder, og pr. 1. september 2015 er tidsrammen nede på en måned.

Der følger dog ikke ekstra penge med i økonomiaftalen til at gennemføre udredningsgarantien i psykiatrien, fortæller formand for Danske Regioner, Bent Hansen (S).

- Indtil videre har vi en indfasning indtil september næste år med to måneder, og det er vores ambition, at vi kan håndtere det inden for de kendte økonomiske rammer.

- Så sætter vi os ned ved økonomiforhandlingerne om et år og ser på, hvordan det går med indfasningen, hvilke udfordringer der er, siger han.

Uden en ekstra pose penge kræver den nye udredningsgaranti ifølge sundhedsministeren, at regionerne tænker kreativt.

- Det kommer til at kræve benhårdt arbejde i sundhedsvæsnet og kreativitet og virkelyst fra regionernes side. Men vi signalerer jo netop med den her aftale, at vi tror på, det kan lade sig gøre, siger Astrid Krag.

Ud over udrednings- og behandlingsgarantien i psykiatrien indeholder den nye økonomiaftale med regionerne også et markant løft på anlægsområdet. Over syv milliarder kroner sættes af i 2014 til at bygge nye supersygehuse og modernisere det psykiatriske byggeri.

Økonomiaftalen giver knap 1,1 milliard kroner ekstra til den generelle sygehusaktivitet og øvrige sundhedsudgifter.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.065