23948sdkhjf

Regeringens hensynsløse reform

Debatindlæg af Mona Striib, næstformand i FOA.
Regeringens kontanthjælpsreform, og den lavere kontanthjælpsydelse til de 25-29-årige, vil ramme urimeligt økonomisk hårdt.

Flere, som i dag modtager den høje ydelse, vil ikke længere have mulighed for at betale deres faste udgifter, og vi risikerer, at der bliver skabt en gruppe af fattige og i værste fald hjemløse unge i den gruppe, hvor forældrene ikke har mulighed for at forsørge deres voksne børn.

Regeringen må begynde at slippe pisken over de fattigste i Danmark, og i stedet bruge sin energi på at skabe job.

Regeringen burde iværksætte initiativer til at skabe flere arbejdspladser. Det er vigtigt, at den enkelte får en indsats, der virker. Der skal foretages en individuel vurdering af de unges behov, så der igangsættes aktiviteter, som de unge reelt kan bruge til at komme i job.

Forslaget om forsørgerpligt for samlevende er dybt betænkeligt.

Set ud fra et ligestillingsmæssigt synspunkt er det helt urimeligt at pålægge samlevende forsørgerpligt, og det er uklart, hvordan den ledige vil være stillet, hvis den samlevende nægter at forsørge sin bofælle. Helt bortset fra det er det vanskeligt at se, hvordan dette forslag kan skrues sammen, så det er lovmedholdeligt.

Forslaget om nyttejobs er stærkt bekymrende. Det offentlige område har igennem flere år været ramt hårdt af besparelser, og det er især her, nyttejobs vil blive oprettet.

Det er mildest talt afskyeligt, at der med den ene hånd skæres i antallet af ordinært ansatte, samtidig med at der oprettes nye former for støttet beskæftigelse. FOA frygter, at ordningen vil udhule den offentlige sektor yderligere, samtidig med, at den vil fjerne fokus fra at skabe ordinære jobs og uddannelse.

Når ledige ansættes i nyttejob, skal der indgås skriftlig aftale med TR for at undgå fortrængning af ordinært ansatte. Ligesom al aktivering på arbejdspladserne skal give mening for begge parter.

FOA har en række ideer til, hvordan nyttejob kan blive en almennyttig ordning, der giver mening for den arbejdsløse, fremfor en udnyttelse af gratis arbejdskraft. Man kunne eksempelvis starte med at ændre navnet. FOA har 200.000 medlemmer, der hver dag gør nytte.

FOA har blandt andet disse forslag til forbedringer af nyttejob-ordningen:

* De private virksomheder skal tage deres del af ansvaret for oprettelse af nyttejobs.

* Hvis der er givet nyttejob i en virksomhed, skal der efter udløbet af perioden tilbydes kompetencegivende uddannelse indenfor det fagområde, man har arbejdet indenfor.

* Den ledige skal optjene dagpengeret i nyttejob.

* Der skal gives overenskomstmæssig løn for ordinært arbejde, dvs. også i nyttejobs.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062