23948sdkhjf

Åbent brev til Sundhedsminister Astrid Kragh og Regionsrådsformand Bent Hansen

Debatindlæg af Blæreforeningen, formand Børge Tamsmark.
Fredag d. 31. maj blev Blæreforeningen via dagspressen og Kræftens Bekæmpelse gjort bekendt med en opsigtsvækkende statistik, som viste, hvor mange procent af kræftpatienterne som opnåede at komme i behandling inden for den lægelig anbefalede tid. Statistikken omfatter de 10 mest udbredte kræftformer herunder blærekræft. Selv om sundhedsminister Astrid Kragh i radioen d. 31. maj om morgenen udtalte at " Pakkeforløbene for kræftområdet virker" men dog indrømmer " at der stadig er plads til forbedringer" er opgørelsen for blæreforeningen barsk læsning og STÆRKT FORUROLIGENDE.

For blærekræft er den anbefalede forløbstid fra 1. behandling og indtil behandling igangsættes sat til 34 dage. Kun for 56 pct. af patienterne lever hospitalerne op til at overholde kræftpakkens målsætning. Dette overgås kun af prostatakræft, hvor procentsatsen er helt nede på 50 pct..

De her nævnte kræftformer udgør bundproppen i opgørelsen over behandlingstiden. For blærekræft kan konsekvensen af en forlængelse af den anbefalede tid fra 1. behandling til en egentlig behandling sættes i gang være livstruende. Hvis en kræftsvulst får tid til at vokse igennem blærens slimhinde og muskulatur vil kræften kunne spredes til bækkenbund, bughule, lymfekirtler, lever og lunger og dette ofte med dødelig udgang eller i hvert fald med en ubestridt forringelse af overlevelsesmulighederne.

Blæreforeningen er godt klar over, at blærekræft ikke hører til de mest "sexede" kræftformer, samt at hovedparten af patienterne er mænd, som hører til den patientgruppe som ikke råber højest, når det gælder svære sygdomme herunder f.eks. kræft.

Som forening for en udbredt (1300 nye tilfælde på årsbasis) og lidt overset kræftform skal blæreforeningen hermed råbe "vagt i gevær". Denne statistik kan hverken sundhedsminister eller regionsformand være bekendt. Blæreforeningen må kræve, at der iværksættes tiltag så at antallet af patienter, som bliver behandlet inden for den anbefalede tid forøges radikalt. I modsat fald mister foreningen og dens medlemmer enhver tillid til fremtidige løfter og til de personer som udsteder sådanne.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063