23948sdkhjf

Ny viden om sjælden diabeteskomplikation

Temperaturfordelingen ned igennem foden fra ankel til tå kan afsløre sygdommen charcotfod på et tidligt stadie.
To ingeniørstuderende er kommet på sporet af en mulig metode, der kan spotte lidelsen i dens akutte fase, før patienterne mærker symptomerne.

- Det ser ud til, at man ved at beregne varmefordelingen i foden kan sige, om det er hensigtsmæssigt at belaste foden eller holde den i ro, fortæller Maria Bæk Jørgensen, ingeniørstuderende ved Aarhus Universitet.

I forbindelse med et bachelorprojekt på Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet blev de to studerende sat sammen med afdelingslæge Knud Yderstræde fra Odense Universitetshospital.

- Vi ville gerne udvikle en telemedicinsk metode til at varsle om tilbagefald. De nuværende kontrolbesøg er både dyre for samfundet, besværlige for patienterne og samtidig langt fra tilstrækkelige i forhold til at opdage nye brud i tide, siger Bianca Janina Preil, ingeniørstuderende ved Aarhus Universitet.

Resultaterne er entydige

De to studerende har fotograferet fødderne på en række charcotpatienter med et infrarødt kamera. Efterfølgende har de analyseret varmemønstret og sammenlignet det med varmemønstret hos raske mennesker.

- Når vi databehandler på billederne af charcotfødderne, så kan vi se, at varmen udvikler sig ned igennem foden på en særlig karakteristisk måde, som vi ikke kan genfinde hos raske personer. Vi har trukket en linje fra ankel til tå og set på temperaturudsvinget fem forskellige steder på foden. Og så har vi lavet en matematisk beregningsmodel, der kobler linjernes hældning sammen med

gennemsnitstemperaturen på hele foden, forklarer Maria Bæk Jørgensen.

Hos raske personer forekommer en ændring i varmefordelingen ned igennem foden, hvor det er koldest ved tæerne. Hos charcotpatienterne er der intet temperaturudsving, hvilket bør udløse en alarm, siger Bianca Janina Preil:

- For eksempel kunne man forestille sig en sok med indbyggede sensorer, som kontinuerligt kunne overvåge fødderne og spotte både førstegangsudbrud hos diabetikere i højrisikogruppen samt tilbagefald af sygdommen hos de patienter, der allerede har fået konstateret lidelsen.

De studerende har i første omgang gennemført et lille studie på i alt fem patienter med charcot, men resultaterne er entydige og peger på, at det kan være en diagnostisk fordel at kigge på varmefordeling i foden frem for at måle temperaturen på et enkelt punkt.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.064