23948sdkhjf

Hvileløse ben rammer også helt små børn

En ny undersøgelse fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet viser, at symptomer på restless legs syndrom kan begynde allerede i 1. leveår.
Det typiske symptommønster er anderledes end hos ældre børn og voksne, som især mærker problemerne, når de skal falde i søvn. Det er ikke tilfældet hos de helt små børn. De falder i søvn som normalt men vågner op efter 1-3 timers søvn, er skrigende og laver konstant sparkende bevægelser med benene. Lægmusklerne er ofte spændte. De børn, der har sprog, kan forklare, at de har ondt i benene, mens de yngre tager sig til benene eller slår på dem. Symptomerne lindres forbigående ved at forældrene masserer musklerne på benene.

Undersøgelsen, der omfattede 22 småbørn, viser, at alle børnene havde lave jern-depoter (lavt se-ferritin), og at jerntilskud havde en klar lindrende effekt, når indholdet af ferritin i blodet blev tilstrækkeligt højt. 14 af børnene fik foretaget en søvnundersøgelse, hvor man kunne påvise, at alle havde flere urolige muskelbevægelser under søvnen end normalt, og hvor man også kunne påvise, at jo lavere ferritin-niveau børnene havde, jo flere urolige muskelbeværelser havde de.

Undersøgelsen konkluderer derfor, at restless legs syndrom kan forekomme helt ned i 1. leveår, at lidelsen hænger sammen med lave jern-depoter, og at den kan lindres/behandles ved at give børnene jern-tilskud.

kilde: auh.dk
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063