23948sdkhjf

Vi er rystede i Dansk Fibromyalgi-Forening

Indlæg af landsformand for Dansk Fibromyalgi-Forening, Anne Bendixen.
Mennesker med langvarig sygdom, som det tager tid at udrede, bliver de store tabere i den nye sygedagpengereform, hvis man ikke tager sig alvorligt sammen på Christiansborg.

Regeringens udspil til en sygedagpengereform flytter endnu flere over på minimumsydelser efter blot 26 uger på sygedagpenge. Det gælder blandt andet personer, der udredes for fibromyalgi.

Det reumatologiske område har meget store kapacitetsproblemer. Det giver for vores medlemmer ventetider på op til flere år alene for at komme til udredning. Herefter kommer ny ventetid for at komme til behandling på de tværfaglige smertecentre.

Ventetiden ud over 26 uger betyder en markant nedgang i forsørgelsesgrundlaget. Forskellen på sygedagpenge og kontanthjælpssatsen er flere tusinde kroner om måneden. Det er ren spareøvelse og jagt på kronisk syge mennesker, som skal leve på et absolut økonomisk minimumsgrundlag.

I Dansk Fibromyalgi-Forening er vi yderst skeptiske over for de nævnte resurseforløb. Dels kender vi ikke de ressourcer, der følger med forløbene – og dels er Jobcentrene i forvejen hængt op i forhold til høj ledighed samt de ressourceforløb, man også er pålagt i forbindelse med førtidspensions- og fleksjobreformen. Som det ser ud nu, bliver mange sygemeldte kroniske smertepatienter blot sendt hen i det lokale fitnesscenter med besked om at træne et antal timer om ugen uden nogen form for kompetent vejledning.

Hvis der ikke følger penge med til disse resurseforløb, er der stor fare for, at man udvikler et nyt system, hvor sygemeldte borgere aktiveres planløst. Det er netop den form for parkering, som beskæftigelsesminister Mette Frederiksen ofte taler højlydt imod.

Det er bestemt fremskridt i udspillet for nogle grupper, herunder kræft- og hjertepatienter. For andre grupper er det noget mere blandet. Der skal arbejdes meget med dette udspil, før det bliver et redskab til at få syge mennesker tilbage på arbejdsmarkedet i en eller anden grad.

Umiddelbart virker det, som om reformen skal stoppe pressetunge enkeltsager, der har beskrevet helt åbenlyse urimeligheder i den nuværende ordning. Med de briller på, kan man godt kalde den vellykket. Virkeligheden er dog, at den skaber endnu mere skævhed i forsørgelsen
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094