23948sdkhjf

Hetz mod rygere virker ikke

Debatindlæg af Liselott Blixt, sundhedsordfører for Dansk Folkeparti.
Danskerne dør tidligere end borgere i andre vestlige lande. Det skyldes først og fremmest rygning og alkohol. Sådan lyder dommedagsbasunerne fra The Lancet og en lang række myndigheder og politikere.

Det er en "automatreaktion" og i bedste fald virkningsløst.

Allerede i februar 2010 offentliggjorde Statens Institut for folkesundhed en undersøgelse af sammenhængen mellem levested og levealder.

Undersøgelsen viste, at borgere i Hørsholm nord for København kan forvente at leve fem år længere end borgere i Lolland kommune kan. Undersøgelsen viser, at Indkomst og sociale forhold bestemmer, hvor længe, vi lever. I Øst- og Vestjylland samt nord for København er levealderen størst, mens den er lavest på den københavnske vestegn, i Vestsjælland og Lolland-Falster. Og det skyldes ikke først og fremmest forbrug at cigaretter og alkohol.

Hvis vi bliver ved med at fokusere på at det er cigaretter og alkohol der skal forbydes for at vi får et længere liv, så når vi det aldrig.

Hver gang vores levealder er til debat, fyger det med forbud og øgede afgifter. Det nytter jo ikke.

Tværtimod må og skal vi bryde den sociale arv blandt dårligst stillede. Vi skal tilbyde gode børneinstitutioner og skoler, rådgive om sund kost, sikre gode uddannelser og job. I dag nedlægger vi skoler i små samfund, vi nedlægger uddannelsessteder og arbejdspladser, så der i de områder hvor der skal løftes intet er at løfte.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11